Έλον Μασκ σε δημοσιογράφους: «Δεν είστε ξεχωριστοί – Ότι ισχύει για όλους ισχύει και για εσάς»

Έλον Μασκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αναστολή των λογαριασμών πολλών δημοσιογράφων αμερικανικών ΜΜΕ  οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για τον ιδιοκτήτη του Twitter, απειλεί τον Έλον Μασκ με κυρώσεις.

Δημοσιογράφοι των New York Times, του CNN και της Washington Post ήταν μεταξύ εκείνων που αποκλείστηκαν από τους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με το BBC.

Η επίτροπος της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι ο νέος νόμος της ΈΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί «τον σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης»!

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης το Twitter ότι «η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται κατά το δοκούν».

Η Γιούροβα είπε επίσης ότι η είδηση για την αναστολή λειτουργίας των λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter είναι «ανησυχητική».

«Η νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ενισχύεται βάσει του νόμου μας για την ελευθερία των μέσων» υπογράμμισε χωρίς να αναφέρει βέβαια ότι στην «ελευθερία» δεν περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός όλων των ρωσικών ΜΜΕ, και πρόσθεσε:

«Ο Έλον Μασκ θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα».

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι οι λογαριασμοί που ανεστάλησαν προσωρινά εμπλέκονται σε doxxing, ένας όρος που περιγράφει τη δημοσιοποίηση ιδιωτικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

«Για τους δημοσιογράφους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους», έγραψε στο Twitter ο Μασκ. Μια εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε νωρίτερα ότι η απαγόρευση σχετίζεται με την κοινοποίηση δεδομένων τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι αργά, το βράδυ της Πέμπτης, ρεπόρτερ από έντυπα όπως η Washington Post, οι New York Times, το Mashable και το CNN ανέφεραν ότι είχαν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ότι τα tweets τους δεν ήταν πλέον ορατά.

Ο Μασκ είπε ότι τα εν λόγω προφίλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Αμερικανός αθλητικός και πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Κιθ Όλμπερμαν, αφορούσαν άτομα που είχαν δημοσιεύσει την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, επισημαίνοντας ότι αυτό ισοδυναμούσε «βασικά με συντεταγμένες δολοφονίας».

Ο Μασκ  ανέφερε: «Κάνετε doxxing, μπλοκάρεστε, τέλος της ιστορίας, αυτό είναι», είπε ο Μασκ λίγο μετά την πρώτη του δημοσκόπηση.