Έλον Μασκ: Αναβάλλεται η δίκη με την Twitter για να βρει τα χρήματα της εξαγοράς

Η διαδικασία αναβλήθηκε για την 28η Οκτωβρίου προκειμένου ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εξαγοράς ύψους 44 δισ. δολαρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των μετοχών της Twitter αρχικά κατέγραψε μείωση κατά 3,7% για να αυξηθεί μετά, κατά 2,7%. Επίσης, ο Έλον Μάσκ δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα αγοράσει την Twitter στην τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο, ενώ συνέδεσε την υλοποίηση της συμφωνίας με τη λήψη σχετικών δανειοδοτήσεων.

Η εξέλιξη αυτή, σηματοδότησε μία αλλαγή της στάσης του Έλον Μασκ, ο οποίος ενεπλάκη για μήνες σε μία δικαστική διαμάχη με την Twitter, καθώς προσπαθούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η Twitter προσπάθησε να τον παραπλανήσει σχετικά με τον αριθμό των πραγματικών χρηστών της πλατφόρμας, μεταξύ άλλων ισχυρισμών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μασκ σε μία χθεσινή κατάθεση δικαστικών εγγράφων, οι τράπεζες συνεργάζονται για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, αλλά ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο, υποστηρίζοντας ότι μία σύντομη αναβολή είναι πιο πρόσφορη, σε σύγκριση με τους μήνες που θα απαιτήσει η δίκη, αλλά και ενδεχόμενη προσφυγή μετά από αυτή.

Η Twitter δήλωσε στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας ότι η δικαστής θα έπρεπε να απορρίψει την πρόταση και σε μία ένδειξη της απώλειας εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, η εταιρία υποστήριξε ότι το σχέδιο του Έλον Μασκ είναι «μία πρόσκληση για περισσότερη αταξία και μεγαλύτερες καθυστερήσεις».

Η Twitter και ο Έλον Μασκ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους την επόμενη εβδομάδα με την εταιρία να ανακοινώνει ότι ένας εταιρικός εκπρόσωπος μιας ηγετικής τράπεζας κατέθεσε χθες, ότι ο Έλον Μασκ δεν τους έχει αποστείλει ακόμη το σχετικό έντυπο δανεισμού, ενώ δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους για την εκδήλωση της πρόθεσης του, αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας.

Οι μεγάλες τράπεζες που δεσμεύτηκαν για τη χρηματοδότηση ποσού 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ποσοστού 28% της συμφωνίας μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, της εύθραυστης φάσης στην οποία βρίσκονται οι χρηματαγορές, αλλά και της μειωμένης ζήτησης της χρηματοδότησης συμφωνιών μέσω της χορήγησης δανείων.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική ικανότητα του Μασκ να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εξαγοράς», δήλωσε ο Ράντι Φρέντερικ διευθυντής εμπορίας παραγώγων (Schwab Cente).

Ο Έλον Μασκ συγκέντρωσε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης μετοχών της Tesla αυτή τη χρονιά, ενώ έχει προσεγγίσει μεγάλους επενδυτές για να έχουν μερίδιο στη χρηματοδότηση της συμφωνίας εξαγοράς. Οι κινήσεις του αυτές, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο ο ίδιος να προχωρήσει στην πώληση μεγαλύτερου μέρος των μετοχών της Tesla, ώστε να χρηματοδοτήσει επαρκώς, τη συμφωνία εξαγοράς της Twitter.

«Η χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πρόκειται για τη διαπραγμάτευση των όρων στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκίλιλαντ διευθυντής στην Concenture Wealth Management.