Ελληνική σημαία: Γιατί είναι γαλανόλευκη, με εννιά λωρίδες;

Ελληνική σημαία

Ελλάδα, η χώρα του φωτός. Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Ελλάδα, η πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Ελλάδα, η χώρα στην οποία όλα μπορούν να συμβούν.

Γενικά, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να γράψει κάποιος για την Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί χαρακτηρισμοί που μπορούν να αποδοθούν,

αλλά ενδιαφέρον έχει να σταθεί κανείς όχι μόνο στη χώρα γενικά αλλά και στη σημασία, στην ελληνική σημαία και σε κάποια σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζουν όλοι.

Ελληνική σημαία: Οι συμβολισμοί που κρύβει

Πρόκειται για το πιο ιερό κομμάτι πανί που έχει το κάθε κράτος. Είναι η σημασία του, η ταυτότητά του, το σήμα κατατεθέν. Σε ό,τι αφορά την ελληνική σημαία, όμως, δεν είναι απλά μια σημαία.

Είναι ένα σύμβολο που κρύβει πολλούς μικρότερους συμβολισμούς, κάποιοι εκ των οποίων είναι ευρέως γνωστοί και κάποιοι όχι.

Την εκδοχή, για παράδειγμα, ότι το μπλε χρώμα επιλέχθηκε προς τιμήν του ουρανού και της θάλασσας, μάλλον την ξέρουν όλοι.

Την εκδοχή, όμως, που θέλει τα συγκεκριμένα χρώματα να επιλέχθηκαν επειδή προέρχονται από το πέπλο της θεάς Αθηνάς μάλλον δεν την ξέρουν πολλοί.

Ή την εκδοχή που λέει ότι τα χρώματα επιλέχθηκαν από τη σημαία του οπλαρχηγού Ιωάννη Σταθά.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφορά στον αριθμό των οριζόντιων λωρίδων στην ελληνική σημαία. Αυτές οι λωρίδες, κυανές και λευκές, οι οποίες είναι εννιά και αυτό δεν θεωρείται τυχαίο.

Αντιθέτως καθώς η κάθε λωρίδα φέρεται να αντιπροσωπεύει την κάθε συλλαβή από τη φράση «ελευθερία ή θάνατος». Είναι εννιά οι συλλαβές.

Αν, όμως, αυτή είναι μια εκδοχή που μπορεί να την έχουν ακούσει αρκετοί, υπάρχει και μια άλλη:

Οι εννιά οριζόντιες λωρίδες συμβολίζουν τις εννέα Μούσες.

Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Αυτό για το οποίο όλοι είναι σίγουροι όμως, είναι το εξής:

Η ελληνική σημαία, σε οποιαδήποτε περίσταση, απαγορεύεται να ακουμπάει στο έδαφος. Αυτό είναι νόμος και δεν αλλάζει.

Όπως, επίσης, απαγορεύεται να αναρτηθεί σε εξώστες και σε παράθυρα χωρίς κοντό.

Άγνωστο, φυσικά, αν τηρείται πάντα και από όλους αυτό, αλλά έτσι είναι κανονικά, έτσι πρέπει να γίνεται.