Ελλείψεις στο γάλα λόγω ακρίβειας: «Χρυσάφι» το τυρί και το γιαούρτι

Τεράστιες είναι οι αυξήσεις που έχει καταγράψει η τιμή του γάλακτος μέσα σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικότερα στην αλματώδη έκρηξη ακρίβειας στην αγορά. Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει αρκετές φάρμες στο να βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα να παρατηρείται και έλλειψη στο γάλα. Κατ’ επέκταση, αναμένονται ελλείψεις και στα τυριά και στα υπόλοιπα γαλακτομικά προϊόντα.

Στην ίδια εκπομπή, παρουσιάστηκε πίνακας με τις αυξήσεις στις τιμές των γαλακτομικών προϊόντων τα οποία έχουν φτάσει… στον Θεό! Τυριά και γιαούρτι τείνουν να γίνουν απλησίαστα για τους πολίτες, αφού σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους έχουν πάρει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές τους. Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί…

Είδος Τιμή Δεκέμβριος 2021 Τιμή Αύγουστος 2022 Τιμή Οκτώβριος 2022
Ανθότυρο 5,5 ευρώ 7 ευρώ 7,20 ευρώ
Μυζήθρα 8,5 ευρώ 10 ευρώ 10,80 ευρώ
Γραβιέρα 12 ευρώ 14 ευρώ 14 ευρώ
Φέτα 8,5 ευρώ 10 ευρώ 111 ευρώ
Γιαούρτι 3,80 ευρώ 4,30 ευρώ 4,50 ευρώ

Η εκπομπή «Mega Ενημέρωση» φιλοξένησε και έναν τυροκόμο από τη Σύρο, ο οποίος εξήγησε πως «Οι τιμές θα αλλάξουν με τη νέα χρονιά, άρα περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις. Άρα πιστεύουμε ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές στα προϊόντα».

Όπως εξήγησε, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει στις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος αλλά και σε κλείσιμο αρκετές φάρμες, με αποτέλεσμα την έλλειψη της πρώτης ύλης.

«Κάθε μία εβδομάδα, ανεβαίνουν και ένα λεπτό οι ζωοτροφές. Μέχρι τέλους του χρόνου θα κλείσουν κι άλλες φάρμες. Η αύξηση που έχει γίνει στην τιμή του γάλακτος μπορεί να φέρει έλλειψη. Εμείς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ελλείψεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.