Ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού κατήγγειλε η διευθύντρια νοσοκομείου στην Κω

Ο θάνατος της 63χρονης στην Κω έφερε στο φως τις ελλείψεις που υπάρχουν στα κέντρα υγείας στα νησιά

«Οι ελλείψεις σε ασθενοφόρο, σε προσωπικό ασθενοφόρων, σε βασικές ειδικότητες στο νοσοκομείο είναι διαχρονικά προβλήματα» ήταν οι δηλώσεις που έκανε η διευθύντρια του νοσοκομείου με αφορμή το θάνατο της 63χρονης.

Εξηγώντας, ανέφερε πως «την τελευταία δεκαετία έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το ΕΚΑΒ, δηλαδή το ασθενοφόρο που μπορεί να έχουμε τρία οχήματα αλλά δεν έχουμε πλήρωμα για να λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι ένα νησί που έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα. Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ δεν εδρεύει στην Κω, εδρεύει στη Ρόδο. Αν κάποιος ο οποίος έχει θέμα και χρειάζεται το ασθενοφόρο θα πάρει το 166 τότε θα απαντήσει η Ρόδος και θα δώσει και οδηγίες που θα πάει για να πάρει το περιστατικό».

«Οχήματα σας λέω υπάρχουν τρία απλά δεν υπάρχει πλήρωμα. Το πλήρωμα που υπάρχει στελεχώνει το τοπικό ασθενοφόρο, είναι δύο άτομα, ο οδηγός και ο διασώστης. Συνολικά στο νησί νομίζω ότι είναι γύρω στα 12 άτομα» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε, πως «αν είναι επτά οι μόνιμοι και είναι τέσσερις – πέντε οι επικουρικοί, οι περισσότεροι δεν είναι. Άρα δεν βγαίνουν οι βάρδιες γιατί όπως καταλαβαίνετε πρέπει να παίρνουν και τα ρεπό τους. Τρέχουν και πολλές φορές δεν τα παίρνουν γιατί δεν επαρκούν για να καλύψουν ανάγκες».

«Αν υπήρχε προσωπικό, θα μπορούσαν να κινούνται ταυτόχρονα δύο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να κινούνται ταυτόχρονα και τα τρία ασθενοφόρα. Εχθές το βράδυ θα γινόταν η νεκροτομή αλλά από την περιγραφή που έχουμε χωρίς να θέλω να προκαταλάβω καταστάσεις μάλλον επρόκειτο για ανεύρυσμα αλλά αυτό θα το πει η συνάδελφος η οποία έκανε τη νεκροτομή και θα μας ενημερώσει σήμερα» ανέφερε.