ΕΛΑΣ: Έρχονται νέες καρατομήσεις, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη

Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο μήνας των διακοπών, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα περιστατικό που «γραντζουνίζει» την εικόνα της λίγες ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Και αυτό γιατί, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπόθεση με τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέσχισαν τη μισή χώρα,

έφτασαν ανενόχλητοι στην Αττική και σκότωσαν τον άτυχο φίλαθλο της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της ομάδας, συνιστά ένα προφανές επιχειρησιακό φιάσκο.

Ένα φιάσκο που «τσαλακώνει» και την ατζέντα του νόμου και της τάξης που θεωρείται προνομιακό πεδίο για την ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται εκτός Αθηνών ήταν από χθες σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Οικονόμου,

αλλά και με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο αυτούς που βρίσκονται εν Αθηναις όσο και με αυτούς που έχουν αναχωρήσει για μερικές μέρες.

Ο ίδιος δέχθηκε χθες και το τηλεφώνημα του Κροάτη ομολόγου του Αντρέι Πλένκοβιτς.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι από εδώ και πέρα η διαχείριση μιας προφανούς επιχειρησιακής αστοχίας από μέρους της ΕΛ.ΑΣ. Ένα κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί δια της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Λάζαρο Μαυρόπουλο είναι μέχρι πού έφτασαν τα «σήματα» για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν προς την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, πόσο υψηλά στην ιεραρχία υπήρχε γνώση ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουν αυτά που έγιναν

και εν τέλει επελέγη η «χαλαρή» αντιμετώπιση της «διακριτικής παρακολούθησης», όπως αναφέρθηκε σε μια από τις πρώτες διαρροές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Από εκεί και μετά, οι επιχειρησιακοί χειρισμοί στο πεδίο αφ’ ης στιγμής καθίσταται αντιληπτή η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών σε ένα ματς που η UEFA

έχει χαρακτηρίσει ως υψηλού κινδύνου ελέγχονται επίσης σοβαρά, καθώς και εκεί προκύπτουν σοβαρά κενά και πλημμέλειες.

«Δε νοείται η ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ακόμα και μήνα Αύγουστο μπροστά σε τέτοια πληροφόρηση να μην δρουν.

Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και σοβαρότητα και καλύτερη συνεργασία και όχι να βγαίνουν εντολές που να πασάρει ο ένας στον άλλον», είπε χθες ο κ. Οικονόμου στον Alpha.

Όλων τούτων δοθέντων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επόμενες καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. είναι θέμα χρόνου και δεν αποκλείεται να πέσουν κεφάλια ακόμα και πριν την περαίωση της εσωτερικής διαδικασίας.

Αυτό που θα κριθεί πλέον και με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, είναι πόσο ψηλά θα φτάσουν οι καρατομήσεις, καθώς στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα υπάρχουν δύο γραμμές σκέψεις, με ορισμένους να έχουν πιο προωθημένη προσέγγιση.

Ζήτημα αποχώρησης του υπουργού Γιάννη Οικονόμου δεν τίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς από τον πρώτο έλεγχο δεν προκύπτει ενημέρωση του γραφείου του για τα εν λόγω σήματα, ενώ ο κ. Οικονόμου έχει αναλάβει τη θέση αυτή μόλις πριν από 10 μέρες, μετά την καρατόμηση του Νότη Μηταράκη.

Και στα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, είναι προφανές ότι η εκκίνηση της δεύτερης τετραετίας έχει γίνει με αρκετά περιστατικά που δεν «έγραψαν καλά».