Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στην Λέσβο: Η φωτιά “μπήκε” στο χωριό – Καίγονται σπίτια στα Βατερά

πύρινο μέτωπο στην Λέσβο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10 περίπου το πρωί του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα μέσα στον οικισμό των Βατερών«Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια.

Η εκκένωση συνεχίζεται..», δήλωσε στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ κάηκαν σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αναφορές κάνουν λόγο και για δυο οικίες που έχουν καεί, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν ένα ξενοδοχείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε επικοινωνία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητήθηκε η αποστολή περισσότερων εναέρων μέσων.

Η περίπτωση κρίθηκε από την αρχή ιδιαίτερα σοβαρή, λόγω τουισχυρού  ανέμου που πνέει στην περιοχή και έχει κατεβάσει τη φωτιά προς την παραλία. Γι’ αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.
Επιχειρούν ήδη από αέρος έναελικόπτερο Mi 8, δύο PZL, δύο Καναντέρ CL415 από Ελευσίνα και τρία Air-Tractors από Αγχίαλο.  Παράλληλα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

fwtia-lesvos-3
fwtia-lesvos-2

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

fotia_lesvos2

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολιχνίτο. 

Λεωφορεία των ΚΤΕΛ έχουν ξεκινήσει να παραλαμβάνουν κατοίκους για να τους απομακρύνουν.