Στα 47 ευρώ το φυσικό αέριο

Άνοδο 23% καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) πλέον είναι στα 47 ευρώ

Οι αγορές αξιολογούν τους κινδύνους εφοδιασμού εν μέσω ενδείξεων διεθνούς ανταγωνισμού για το καύσιμο και ενός καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης έχουν παραταθεί. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών.

Μέχρι στιγμής το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 46% στην εβδομάδα, στο μεγαλύτερο ανοδικό ποσοστό από τον περασμένο Αύγουστο, κοντά στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Πρόκειται επίσης για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο.

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η άνοδος της τιμής του αερίου είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών για πιθανό γέµισµα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης από τα τέλη Αυγούστου, συνηγορούν στη διατήρηση των τιµών σε χαµηλά επίπεδα αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι µπορεί να συµβεί από το φθινόπωρο καθώς αρκετοί παράγοντες παραµένουν σε αβεβαιότητα.

Επιστροφή της Κίνας για παράδειγµα στην κανονικότητα µετά το φθινόπωρο όπως και ένας κρύος χειµώνας µπορεί να ανατρέψουν τη σηµερινή εικόνα καθώς θα αυξήσουν τη ζήτηση οδηγώντας και πάλι τις τιµές σε υψηλά επίπεδα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δύσκολα θα ξαναδούµε τις αστρονοµικές τιµές της περυσινής περιόδου όταν η τιµή του φυσικού αερίου στις 26 Αυγούστου έσπασε όλα τα προηγούµενα ρεκόρ και έφτασε στα 345 ευρώ ανά µεγαβατώρα και η τιµή ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας τον ίδιο µήνα στα 429,388 ευρώ ανά µεγαβατώρα.

pentapostagma