ΕΚΤ: «Βγήκαν τα μαχαίρια» για το νέο εργαλείο στήριξης των ομολόγων της ευρωζώνης

Για μένα είναι πολύ σαφές ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός και δεν υπάρχει ένα ενιαίο κριτήριο αναφοράς

Ενδεικτικά, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα πως καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα είναι αυτόματα επιλέξιμη να επωφεληθεί από το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό της αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Για μένα είναι πολύ σαφές ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός και δεν υπάρχει ένα ενιαίο κριτήριο αναφοράς. Πρέπει να υπάρχει άφθονο περιθώριο για κρίση… που θα ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Θα κρίνουμε βάσει πολλών παραμέτρων, πολλών κριτηρίων και θα εμπλακούμε σε μια ολοκληρωμένη, ολιστική ανάλυση στη λήψη των αποφάσεών μας», είπε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις του Ολι Ρεν ακολούθησαν εκθέσεων διεθνών οίκων και επενδυτικών τραπεζών που ανέφεραν πως το νέο εργαλείο της ΕΚΤ σχεδιάζεται για να διευκολύνει ουσιαστικά την ταχεία ομαλοποίηση της πολιτικής της της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τις αναλύσεις αυτές, το νέο μέσο καταπολέμησης του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης δεν θα μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, αλλά θα οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του πυρήνα, όπως της Γερμανίας, οι οποίες θα κινηθούν στο 2% έως το τέλος του έτους, κρατώντας τα spreads κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Ενδεικτικά, η Goldman Sachs αναμένει ότι:

Το νέο μέσο θα είναι εκ των προτέρων απεριόριστο ως προς το μέγεθος για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα ανακοίνωσής του.
Θα συνεπάγεται μακροοικονομικές προϋποθέσεις που συνδέονται με το υφιστάμενο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας σε όλη την ΕΕ, πιθανότατα με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οποιεσδήποτε αγορές ομολόγων με αυτό είναι πιθανό να «αποστειρωθούν», είτε μέσω της πλευράς του ενεργητικού (με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να διατηρηθεί ο ισολογισμός αμετάβλητος) είτε, πιο πιθανό, μέσω της πλευράς του παθητικού.