Εξηγήσεις ζητά η Κίνα από τις ΗΠΑ για τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία.

Και αυτό, μάλιστα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ζητώντας τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία.

Παράλληλα, είπε ότι η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη».

Ο Σι, μιλώντας διαδικτυακά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, υπήρξαν αναφορές ρωσικών μέσων ότι σε αυτά τα βιολογικά εργαστήρια αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών και ότι η Ρωσία τα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτές τις καταγγελίες φαίνεται να υιοθετεί και το Πεκίνο, ζητώντας εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινζεικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιαν, δήλωσε σήμερα ότι για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ουκρανία, στις γύρω περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων.

«Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η χώρα που γνωρίζει καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που αποθηκεύονται και της έρευνας που έχει διεξαχθεί» συμπλήρωσε.

Με διάφορα ονόματα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες, είπε ο Ζάο, με μόνο 26 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών; Τι ακριβώς έκαναν; Αυτά ήταν πάντα η πηγή προβληματισμού για τη διεθνή κοινότητα» σχολίασε.

«Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να αποσαφηνίσει πλήρως τις βιολογικές στρατιωτικές της δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να αποδεχθεί να επιβεβαιωθούν αυτές από τρίτα μέρη» υπογράμμισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση για την πρακτική της να εντάξει στο ΝΑΤΟ χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, καθώς, όπως εκτίμησε, αυτή «πυροδότησε» τη σημερινή κρίση.