Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που έκανε «επιδρομές» σε σπίτια σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο

Εξαρθρώθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων εγκληματική ομάδα με «εξειδίκευση» στις κλοπές σε περιοχές των Τρικάλων, Καρδίτσας και Βόλου.

Σε βάρος των δραστών σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Ως προς τη δράση της εγκληματικής ομάδας, υπολογίζεται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με κατά συνθήκη εναλλασσόμενους ρόλους και εναλλασσόμενη σύνθεση, ακολουθώντας συγκεκριμένο «modus operandi».

Αναλυτικότερα, οι τρεις από τους τέσσερις δράστες προσέρχονταν με οχήματα οικείων προσώπων τους ή ενοικιαζόμενα από περιοχή της Θεσσαλονίκης σε περιοχή των Τρικάλων, τόπο διαμονής του τέταρτου δράστη.

Έχοντας την οικία αυτή ως… ορμητήριο της εγκληματικής τους δραστηριότητας διέπρατταν κλοπές επιλέγοντας μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες ή διαμερίσματα μικρών πολυκατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα λάμβανε χώρα ιδίως απογευματινές και βραδινές ώρες, μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα των αργιών, ημέρες και ώρες δηλαδή που οι ένοικοι απουσίαζαν, λαμβάνοντας υπόψη και τη θερινή περίοδο.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο τέλεσης των κλοπών, αυτές προσομοίαζαν σε διαδοχικές επιδρομές, ενώ οι δράστες με αιχμηρό αντικείμενο παραβίαζαν τις κύριες εισόδους, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα των σπιτιών, στις οποίες ενίοτε αναρριχούνταν στα μπαλκόνια τους για ευκολότερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με τη διεξοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εξακριβώθηκε η διάπραξη 26 περιπτώσεων κλοπών-διαρρήξεων, 25 από τις οποίες σε οικίες και συγκεκριμένα 18 σε περιοχές των Τρικάλων, έξι στην Καρδίτσα και μία στον Βόλο, ενώ η 26η σε δικηγορικό γραφείο των Τρικάλων. Οι δράστες κατάφεραν να αφιρέσουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά σε ευρώ και δολάρια.

Το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος, από την αφαίρεση χρημάτων υπολογίζεται σε 25.700 ευρώ και 1.600 δολάρια, ενώ η προσδιοριζόμενη αξία των κοσμημάτων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 552.550 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των μελών της ομάδας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 12 κινητά τηλέφωνα,
• ένα πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
• είδη ρουχισμού και υπόδησης που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των κλοπών,
• ένας φορητός ασύρματος και
• διάφορα έγγραφα και αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.