Έξαλλοι οι Γερμανοί με την επιστολή Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών για τον Nord Stream 2

Η σύμπραξη διαχείρισης του λιμανιού ανήκει κατά 90% σε γερμανική πόλη

Μια επιστολή τριών Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών στον διαχειριστή ενός λιμανιού στη Βαλτική Θάλασσα περί «νομικών και οικονομικών κυρώσεων» εάν συνεχίσει να παρέχει «υπηρεσίες και υποστήριξη» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 έχει προκαλέσει οργή στην Γερμανία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τομ Κότον, Τον Τζόνσον και Τεντ Κρουζ με επιστολή στην Fährhafen Sassnitz GmbH, τον χειριστή του λιμένα, στην Βαλτική θάλασσα εφιστούν τη προσοχή για «ευρύ φάσμα αμερικανικών κυρώσεων με στόχο τον Nord Stream 2». Σημειώνεται ότι η σύμπραξη διαχείρισης του λιμανιού ανήκει κατά 90% στη γερμανική πόλη Σάσνιτζ, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολιτικούς της χώρας σε διακομματικό επίπεδο σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίον γίνεται λόγος, ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο της Gazprom, εκτείνεται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, και σχεδιάστηκε για τη μεταφορά του καυσίμου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν γιατί ο αγωγός θα διπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από την Μόσχα.

Toν Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις εις βάρος εταιρειών των οποίων τα σκάφη τοποθετούσαν τμήματα του αγωγού Nord Stream 2, προξενώντας μεγάλη αναστάτωση.