Εξαγοράστηκε η Credit Suisse από την UBS

Νέα ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε στο φλέγον θέμα που αφορά το μέλλον της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, συμφώνησε να την εξαγοράσει αντί ενός ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοινώθηκε και επίσημα, από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στις 8.30 μ.μ ώρα Ελλάδος, (7.30 μ.μ. τοπική ώρα). «Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS», ανέφεραν αρχικά οι εκπρόσωποι της τράπεζας, κι ακολούθως έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS, όπως επισήμως ανακοινώθηκε

«Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Την είδηση της οριστικής συμφωνίας, δημοσιοποίησαν νωρίτερα το απόγευμα, οι Financial Times, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ελβετικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες και πιέζουν προκειμένου να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους ούτως ώστε να παρακάμψουν τη συναίνεση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του deal από τους μετόχους της Credit Suisse, προκειμένου η συναλλαγή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και οπωσδήποτε πριν από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής και θα έχει ως βάση την τιμή του κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, όπως κατέστησαν γνωστό οι Financial Times που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

Η UBS θα καταβάλλει περισσότερα από 0,50 φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζες την Παρασκευή (1,86 φράγκα), σύμφωνα πάντα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισεκ. δολαρίων στην Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πρόσωπο που δεν κατονομάζεται αλλά έχει γνώση των συνομιλιών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζητούσε 6 δισ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να αγοράσει την αντίπαλό της.

Άλλη πηγή είχε σημειώσει ότι οι συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον ενωθούν οι δύο τράπεζες, ενδέχεται να καταργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η ελβετική κρατική ραδιοτηλεόραση SRF και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μια σημαντική συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει βοήθεια 54 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα σήμερα το Bloomberg News ανέφερε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS αντί ενός δισ. δολαρίων, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό

και κάτι τέτοιο θα έπληττε τους μετόχους αλλά και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).