Εξαφανίστηκε πίνακας του Ντα Βίντσι από το Αραβικό Λούβρο

Ο πίνακας «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που κατέρριψε κάθε ρεκόρ όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2017, «εξαφανίστηκε» από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.
Ο πίνακας είχε πουληθεί σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s έναντι του ποσού των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αγοραστής του φέρεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το Μουσείο του Άμπου Ντάμπι, που συνεργάζεται με το Λούβρο του Παρισιού, είχε ανακοινώσει έναν μήνα αργότερα ότι το αριστουργηματικό έργο θα περιλαμβανόταν στη συλλογή του. Όπως η προγραμματισμένη παρουσίασή του στο κοινό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ματαιώθηκε για άγνωστους λόγους.
Το Λούβρο Άμπου Ντάμπι
Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, το υπουργείο Πολιτισμού των ΗΑΕ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα ο πίνακας.
Η «εξαφάνιση» του «Salvator Mundi» αναζωπύρωσε τις εικασίες σχετικά με την αυθεντικότητά του και τον νέο ιδιοκτήτη του. Επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ποτέ σαφές το πώς απέκτησε το Μουσείο τον πίνακα από τους Σαουδάραβες -αν επρόκειτο για δώρο, για δανεισμό ή για ιδιωτική πώληση- κάποιοι υποθέτουν ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν απλώς αποφάσισε να τον κρατήσει για τον εαυτό του. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», μια προσωπογραφία του Ιησού Χριστού την οποία ζωγράφισε ο ντα Βίντσι πιθανόν γύρω στο 1500, πωλήθηκε τηλεφωνικά έναντι ποσού ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία, τον Νοέμβριο του 2017. 
naftemporiki.gr