Εκλογές στις ΗΠΑ: Πού βρίσκεται η καταμέτρηση σε Αριζόνα και Νεβάδα – Επαναληπτικές 6 Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια

Εκλογές στις ΗΠΑ

Εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις δίνουν στη δημοσιότητα Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, επιχειρώντας να αποτυπώσουν, η κάθε παράταξη μέσα από το δικό της πρίσμα, τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών.

Αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, παρά το διάγγελμα που έσπευσε να κάνει ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι μάχες για τη Γερουσία σε Νεβάδα και Αριζόνα συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που η Τζόρτζια οδηγήθηκε σε 2ο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο 2ο 24ωρο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ; 

1) Η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται να επιστρέφει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι έχουν εκλέξει μέχρι στιγμής 209 βουλευτές, έναντι 191 των Δημοκρατικών.

2) Για τη μάχη στη Γερουσία υπάρχουν τρία σενάρια:

Α)Να καταλήξει στους Ρεπουμπλικανούς με 51-49 βουλευτές 

Β)Να μοιραστεί 50-50 στις δύο παρατάξεις,

Γ)Να γίνει η πλήρης ανατροπή και να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί μία έδρα επιπλέον, στις επαναληπτικές.

Προς το παρόν, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκλέξει 49 γερουσιαστές, έναντι 48 των Δημοκρατικών. Εκκρεμούν τρεις Πολιτείες, εκ των οποίων η μία, η Τζόρτζια, έχει πάει σε 2ο γύρο, ενώ στις άλλες δύο – Αριζόνα και Νεβάδα- συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Πού βρίσκεται η καταμέτρηση σε Αριζόνα και Νεβάδα

Στην Αριζόνα και στη Νεβάδα συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μαζί με την καταμέτρηση, θα συνεχιστεί και η… περιπέτεια.

Στη Νεβάδα προηγείται ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ωστόσο δεν φαίνεται να «πιάνει» το 50% και πάνω των ψήφων, ώστε να εκλεγεί.

Με καταμετρημένο το 84% των ψήφων, ο Ρεπουμπλικανός συγκεντρώνει το 49,4%, ενώ χθες το βράδυ, είχε 49,9%.

Με άλλα λόγια, η τάση είναι πτωτική και παρότι δεν κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά (47,6% ο Δημοκρατικός υποψήφιος), εντούτοις δεν εκλέγεται.

Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να πάει σε 2ο γύρο, όπως η Τζόρτζια, είναι πολύ μεγάλη.

Στην Αριζόνα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εξασφαλίζει με άνεση την έδρα. Με καταμετρημένο το 78% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 51,4%, έναντι 46,4% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Όλα θα κριθούν στον 2ο γύρο στην Τζόρτζια και ενδεχομένως στη Νεβάδα, με τα σενάρια να είναι όλα ανοιχτά.