Εκλογές στην Τουρκία: Στο 86% των ψήφων – Ερντογάν 50,13% – Κιλιτσντάρογλου 44,09% -Απέτυχαν παταγωδώς οι δημοσκοπήσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 50,13% με καταμετρημένο το 85,82% των ψήφων.

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία πέντε ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας.

Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν αν και βαίνει μειούμενο παραμένει πάνω από 50%.

Η εκλογική βραδιά στην Τουρκία προβλέπεται μακρά, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί από σήμερα ή θα περιμένει τον Β’ γύρο στις 28 Μαϊου για να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας

απέναντι στον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκεντρώνει το 44,09% των ψήφων αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν «σίγουρο» στην πρώτη θέση έναντι του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 44,09%, έξι μονάδες πίσω από τον επί 20 χρόνια ηγέτη της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Το γεγονός ότι η δυναμική δείχνει ότι το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν φθίνει και μειώνεται σταδιακά με αργό ρυθμό προς το 50%, μετατρέπει σε πραγματικό μυστήριο αν ο πρόεδρος της Τουρκίας

θα καταφέρει να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι τα γκάλοπ έδειχναν καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος.

Στις 22:40, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη με 48,24%, έναντι 46,88% του Ερντογάν.

Αν πάντως επιβεβαιωθεί η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, με τα ποσοστά των δύο μονομάχων στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας δεν φαίνεται να εκλέγεται πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν.

Σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,31% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,47%.

Στο καταμετρημένο 85,82% των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των ψήφων από την Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

84-32-tourkia_

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Η ενσωμάτωση του 85,82% των ψήφων έχει ολοκληρωθεί πέντε ώρες και 40 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία (ώρα 17:00).