Εκλογές στην Ιταλία: Προ των θυρών της πρωθυπουργίας η Μελόνι, αγωνία στην Ευρώπη

Ιταλία

Πριν από πέντε χρόνια η Τζόρτζια Μελόνι ήταν επικεφαλής ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος και ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Σήμερα, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ο Σαλβίνι έχει χάσει τη δυναμική του και η Μελόνι είναι ενώπιον μιας νίκης που ίσως τη φέρει στην πρωθυπουργία – η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας.

Μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, η διαφαινόμενη νίκη της Μελόνι -αν μάλιστα μεταφραστεί και σε πλειοψηφία ικανή να στηρίξει μια κυβέρνηση- έχει κάνει την Ευρώπη να παρακολουθεί με προσοχή, ενδιαφέρον και ίσως αγωνία.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, η Λέγκα του Σαλβίνι και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι στα πρόθυρα μιας εκλογικής νίκης που θα φέρει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι πρώτα με περίπου 25%, η Λέγκα είναι στο 13% και η Forza Italia στο 7%.

Η Κεντροαριστερά και η Αριστερά κινούνται χαμηλότερα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα είναι στο 22%, το Κίνημα Πέντε Αστέρια στο 13% ενώ στο 7% είναι το κόμμα του Ματέο Ρέντσι Italia Viva και ο σύμμαχός του Azione.

Η ανάδειξη μιας -οπωσδήποτε δεξιάς και για κάποιους μεταφασιστικής- κυβέρνησης έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες.

Το κόμμα της Μελόνι έχει σαφείς αναφορές στο μεταπολεμικό φασιστικό κίνημα, όσο και αν η ίδια προσπαθεί να αλλάξει τη συζήτηση και να προβάλλει μια πιο μοντέρνα εικόνα.

Ήδη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιούσε ότι οι Βρυξέλλες «έχουν τα εργαλεία»

για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη στροφή της Ρώμης προς «δύσκολες καταστάσεις». Μια δήλωση που στην Ιταλία «διαβάστηκε» από τον Σαλβίνι σαν ευθεία παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει το Reuters, τα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα πραγματοποίησαν την Παρασκευή τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους – μια σαφή υπενθύμιση ότι δεν κατάφεραν να βρουν τον βηματισμό για κοινή κάθοδο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μια υπολογίσιμη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό πριν από λίγα χρόνια, επέμεινε στις αντιευρωπαϊκές «κορώνες» των αντιπάλων του.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Λέγκα, ωστόσο, δεν απέφυγαν τον πειρασμό να σχολιάσουν τις συγκεντρώσεις, παρά την απαγόρευση της προεκλογικής δραστηριότητας.

Ο τρίτος σημαντικός παίκτης του πολιτικού σκηνικού, το Κίνημα Πέντε Αστέρια υπό τον Τζουζέπε Κόντε, τα πήγε αρκετά καλά, κυρίως στον φτωχό νότο της χώρας, πόσο μάλλον με την έμφαση που έδωσε στα εισοδήματα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής (8 στην Ελλάδα) και θα κλείσουν στις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα στην Ελλάδα).

Τα exit poll θα δημοσιευτούν αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να διαμορφωθεί εικόνα για τις έδρες και την κατανομή τους.