Εκλογές 2023: Παραιτείται της εντολής ο Κ.Μητσοτάκης και πάει σε δεύτερες εκλογές με «αέρα νίκης»

Κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία και συνεπώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών, όπως αυτά καταγράφονται μέχρι στιγμής από τa exit polls.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι και ο μεγάλος και αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών, θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για προσφυγή στην β’ κάλπη μάλλον στις 25 Ιουνίου ή εναλλακτικά στις 2 Ιουλίου.

Oι έδρες των κομμάτων που καταλαμβάνονται στη Βουλή, βάσει του αποτελέσματος του exit poll, είναι:

Νέα Δημοκρατία: 121 – 125
ΣΥΡΙΖΑ: 86 – 89
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 35 – 36
ΚΚΕ: 22 – 23
Ελληνική Λύση: 15
ΜέΡΑ25: 11 – 12
Πλεύση Ελευθερίας: 0 – 10

Πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε στις 20:30, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην επικράτεια, ενώ μεταξύ 21:00 και 22:00 εκτιμάται ότι θα έχουμε αποτελέσματα της καταμέτρησης έως και στο 80% του συνόλου.

Όμως η εντολή που θα παραλάβει ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να επιστραφεί, εκτός αν κάποια από τα άλλα κόμματα του δώσουν 30 έδρες τουλάχιστον.

Ποια είναι αυτά τα κόμματα; ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 35 – 36, Ελληνική Λύση: 15, Πλεύση Ελευθερίας: 0 – 10.

Αν δεν βρεθούν οι 30+ έδρες από αυτά τα κόμματα, τότε πάμε σε νέες εκλογές 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, αν παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι σφόδρα πιθανό,

παραιτείται από πρωθυπουργός και διορίζεται κάποιος άλλος κοινής αποδοχής μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές, με τον Κ.Μητσοτάκη και την ΝΔ να έχει σαφώς τον πρώτο λόγο.