Εκλογές 2023: Έκλεισαν οι κάλπες στην Ευρώπη – Συνεχίζονται στην Αμερική

The human hand drops the ballot into the box.

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ευρώπη, που ψήφισαν σήμερα Σάββατο (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε λίγες ώρες κλείνουν και στην Αμερική.

22.825 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Η καταμέτρηση των ψήφων τους θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας.

Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1.562.

Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία, πάνω από 1.000 άτομα ήταν εγγεγραμμένα στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.

Οι εκλογές στα δύο εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.