Εισαγγελική έρευνα για κομπίνα τύπου «καρουζέλ» μέσω τράπεζας με διακίνηση «μαύρου» χρήματος

Με εντολή του Χαράλαμπου Βουρλιώτη είναι στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κομπίνα τύπου «καρουζέλ», που φέρεται ότι είχε στηθεί σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών του παζλ των εταιρειών «μαϊμού» που είχαν δημιουργεί, φέρεται ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Αργυρούπολη, ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Ακόμη, συμμετέχουν στην υπόθεση με τις εταιρείες-φαντάσματα, ένας επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται ο ιθύνων νους και όπως λέγεται, είναι αρμενικής καταγωγής και δυο λογιστικά γραφεία. Η ζημία του Δημόσιου εκτιμάται ότι είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του επίμαχου υποκαταστήματος της τράπεζας και των εικονικών τιμολογίων των «μαϊμού» εταιρειών είναι τεράστια και έχουν οδηγηθεί σε άγνωστα- μέχρι στιγμής χέρια- τα οποία αναζητά τώρα ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει πληθώρα εταιρειών φαντάσματα αφού προηγούμενα είχαν λάβει ΑΦΜ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κομπίνα φέρεται να έχουν διαδραματίσει και δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έστηναν τις εταιρείες «μαϊμού», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από την επίμαχη Τράπεζα.

Τις συναλλαγές τις νομιμοποιούσαν στο επίμαχο υποκατάστημα της τράπεζας. Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό και αμέσως εν συνεχεία γινόταν ανάληψή τους, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Αργυρούπολη, το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες. Αντίθετα, το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Η όλη αυτή διαδικασία αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας και ήδη η συστημική τράπεζα έκλεισε όλους τους λογαριασμούς, μέσω των οποίων γινόταν οι παράνομες συναλλαγές.

Με τα έως τώρα δεδομένα γίνεται λόγος ότι έχουν διαπραχθεί, μεταξύ των άλλων, τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχει προβεί πρόσφατα σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.