Είναι καλό να κοιμάται το παιδί με τον γονιό;

Είναι νέα συνήθεια η συγκοίμηση με τα παιδιά;

Τι αναφέρουν οι νέες έρευνες για την συγκοίμηση με το παιδί;

Μία ομάδα φοιτητών ψυχολογίας υποστηρίζει μέσω των ερευνών της ότι τα παιδιά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος από τα υπόλοιπα παιδιά. Η δυνατότητα για άμεση ανταπόκριση από τον γονέα σε μία νυχτερινή ανησυχία ή ένα εφιάλτη είναι καθοριστικής σημασίας κατά την εκτίμηση τους. Επιπρόσθετα παρατήρησαν ότι τα παιδιά που κοιμόνταν με τους γονείς τους παρουσίασαν ως ενήλικες μεγαλύτερη ευκολία στην φυσική επαφή με άλλους ανθρώπους,επιδεικνύοντας συχνά αύξηση στην σεξουαλικότητα και την συχνότητα των επαφών.

Μήπως το παιδί χάνει την ανεξαρτησία του αν κοιμάται στον ίδιο χώρο με τους γονείς;

Ένα βασικό μέλημα για τον γονέα είναι να κάνει το παιδί του ανεξάρτητο και πολλές φορές ο ύπνος σε ξεχωριστό χώρο σχετίζεται ως ένα βήμα προς την εξελικτική αυτή διαδικασία.Την αντίθεση του προς αυτήν την άποψη εκφράζει ο  James McKenna,PhD, ο οποίος σύμφωνα με τις έρευνες του θεωρεί ότι επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.Θεωρεί πώς τα παιδιά γίνονται πιο φοβισμένα , λιγότερο χαρούμενα και ακόμα πιο εξαρτημένα από τους γονείς τους

Γιατί είναι επικίνδυνο να κοιμάται το παιδί στο ίδιο κρεβάτι;

Απορρίπτει αυτή την επιλογή γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού από την σωματική πίεση που μπορεί να επιφέρει ο γονέας άθελα του, λόγω της μη δυνατότητας του να είναι σε επιφυλακή οι αισθήσεις του και να αποκοιμηθεί, ειδικά για μία μητέρα που θηλάζει μακροχρόνια το παιδί της. Ως συμβουλή προς τους γονείς για να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους, προτρέπει να βρίσκονται τα βρέφη ανάσκελα σε καλές φυσικές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας , χωρίς την παρουσία καπνού και επαρκώς σκεπασμένα μέχρι το στήθος.