Είναι γεγονός! Εργασιακή εβδομάδα 4 ημερών

Το δικαίωμα στην 4ημερη εβδομάδα εργασίας κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, που θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα -αντί για πέντε- με τις ίδιες αποδοχές. Το δικαίωμα αυτό είναι μέρος μιας συμφωνίας που στοχεύει να κάνει την αγορά εργασίας του Βελγίου πιο ευέλικτη.

Ωστόσο, οι εργοδότες θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν το αίτημα των εργαζομένων για μια πιο σύντομη εργασιακή εβδομάδα, υπό τον όρο όμως να εξηγήσουν την άρνησή τους γραπτώς, δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Πιέρ Υβ Ντερμάς.

Για τις εταιρείες, η απόφαση αυτή θα κάνει ευκολότερο να καθιερωθεί η βραδινή και νυχτερινή εργασία, χωρίς προηγούμενη συμφωνία από όλα τα εργατικά σωματεία.

«Ο στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους και τις εταιρείες περισσότερη ελευθερία να ρυθμίσουν τον χρόνο εργασίας τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

«Αν συγκρίνετε τη χώρα μας με άλλες, θα δείτε συχνά ότι είμαστε πολύ λιγότερο δυναμικοί» πρόσθεσε.

Περίπου 71 στους 100 Βέλγους, ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται, κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 73. Η σύγκριση είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με την Γερμανία και την Ολλανδία όπου το ποσοστό των εργαζομένων είναι κατά 10 μονάδες βάσης μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η επτακομματική συμφωνία ομοσπονδιακού συνασπισμού του Βελγίου έθεσε στόχο για ποσοστό απασχόλησης 80% έως το 2030.