ΕΙΝΑ: Χάθηκαν οριστικά οι θέσεις μόνιμων γιατρών – Νέα άμεση προκήρυξη θέσεων τώρα για τα νοσοκομεία

ΕΙΝΑ

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει:

Εν αναμονή του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο, που της δόθηκε από τη συνεπή στάση του λαού, ώστε να θωρακίσει πραγματικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σε όλο αυτό το διάστημα προσέλαβε μόνο 400 επικουρικούς ιατρούς με ημερομηνία λήξης και κανέναν μόνιμο, σε σύνολο 10.000 κενών οργανικών θέσεων , ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 1000-1500 ιατροί στο ΕΣΥ.

Η πρόσφατη προκήρυξη 81 μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, όπως και οι 365 συμβάσεις των ΥΠΕ με ιδιώτες ιατρούς με μηνιαίες αποδοχές πολύ μεγαλύτερες από τον μισθό του νοσοκομειακού ιατρού.

Στις 550 ΜΕΘ προστέθηκαν 100-150 παραμένοντας πολύ πιο κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η χρηματοδότηση και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή του ΕΣΥ εκχωρήθηκε στους διάφορους «εθνικούς ευεργέτες».

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετεί την αξιολόγηση των νοσοκομείων με χορήγηση «bonus αποδοτικότητας» στη θετική αξιολόγηση και μείωση της χρηματοδότησης  στην αρνητική, θεωρώντας την Υγεία επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο που «παίζουν με τις μετοχές της».

Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Η επιθετική πρόληψη και παρέμβαση μέσα στην κοινότητα και όχι η αναμονή να έρθουν οι ασθενείς για νοσηλεία  στο νοσοκομείο, όντας ήδη επιβαρυμένοι, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου κύματος.

Αυτό, ούτε καν λαμβάνεται υπόψη από το κυβερνητικό επιτελείο, που στο πρώτο κύμα έκλεισε όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, μετακινώντας προσωπικό στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πολύ επικίνδυνη λογική  του λεγόμενου «ανοίγματος της οικονομίας», επί της ουσίας χωρίς όρους,  χωρίς την πραγματική εξασφάλιση των προϋποθέσεων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, θυσιάζοντας τους κόπους του λαού όλο το τελευταίο διάστημα.

Τα νοσοκομεία της Αχαΐας αποτελούν μέρος της συνολικότερης εικόνας, με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα να είναι η υποστελέχωση τους σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η τελευταία προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 17/5/19 και παρέμεινε «παγωμένη» από την τωρινή κυβέρνηση έως τις 7/2/20.

Με παρέμβαση της ΕΙΝΑ στις 12/2/20 (ΕΔΩ) αναδείχθηκε το «μαγείρεμα» του αριθμού των θέσεων που αναλογούσαν στα νοσοκομεία της Αχαΐας, όπου αρχικά προβλέπονταν 34 θέσεις και κατέληξαν 23, πολύ  λιγότερες από τις κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων μόνιμων ιατρών στα νοσοκομεία του νομού που είναι τουλάχιστον 140, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

Η Αχαΐα έχασε δηλαδή, από την συγκεκριμένη προκήρυξη, 11 θέσεις μόνιμων γιατρών στα Νοσοκομεία της  μέσα σε όλο αυτό το «μαγείρεμα», με απόλυτη ευθύνη στις διοικήσεις των ΠΓΝΠ, ΓΝ Αγ.Ανδρέα και 6ης ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα οι θέσεις που χάθηκαν είναι:

Στο ΓΝ Αγ Ανδρέα……

Η συνέχεια εδω