Εγκληματικές παρεμβάσεις του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο – Προσπάθησαν να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο ελληνικότητας

Το άλλοτε στολίδι της Κύπρου και της Μεσογείου έχει μετατραπεί σε τσιμεντένια κουφάρια και λεηλατημένα σπίτια. Όπως σημειώνει το crashonline.gr, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου έφερε στο φως -όχι για πρώτη φορά, δυστυχώς- τη βαρβαρότητα της τουρκικής κατοχής στην πόλη, που έως και πριν από 46 χρόνια αποτελούσε ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού και της Μεσογείου.

Πληγές στους ανθρώπους άνοιξαν όταν αντίκρισαν τα τσιμεντένια κουφάρια, τα λεηλατημένα σπίτια, τις αποθήκες των πλιατσικολόγων και την αδιαφορία για ό,τι ο σύγχρονος κόσμος ονομάζει πολιτιστική κληρονομιά.

Το ερειπωμένο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, που είχε μετατραπεί σε αποθήκη ρουχισμού, ακόμα βρίσκεται εκεί ως τεκμήριο του εγκλήματος. Τα ξηλωμένα από κάθε αξιοποιήσιμο υλικό σπίτια και ξενοδοχεία και η καταστροφή της ελληνικής ταυτότητας της πόλης είναι μάρτυρες της βαρβαρότητας της Τουρκίας, η οποία απλώς κατέστρεψε και ισοπέδωσε ό,τι βρήκε μπροστά της.

Την πρόκληση στην Αμμόχωστο καταδίκασαν η Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει στην απόφασή της και να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.