Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ο τρόπος διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης (δίαιτα DASH) σχεδιάστηκαν αρχικά για την καταπολέμηση της υπέρτασης, αλλά, νοουμένου ότι η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό το διατροφικό πρότυπο μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση σε τρόφιμα:

  • Ολικής αλέσεως
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Άπαχα κρέατα
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Ποια τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

1. Φυσικός χυμός πορτοκάλι

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Περιέχει επίσης φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες είναι εξίσου ευεργετικές. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με 22% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες και 19% μειωμένο κίνδυνο στις γυναίκες.

2. Καρύδια

3. Φράουλες

Η φράουλα είναι μια γλυκιά απόλαυση με μόλις 8 γραμμάρια ζάχαρης, που εκτός από την γεύση που προσφέρει, προστατεύει και τον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι φράουλες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικής φεσετίνης, η οποία δυνητικά μπορεί να αποτρέψει το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν φυσική πηγή των βασικών θρεπτικών συστατικών που πρεσβεύει η διατροφή DASH, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

5. Τσάι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο τσάι πίνει κάποιος, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφήστε λοιπόν στην άκρη την σόδα και αρχίστε να καταναλώνετε τσάι, μαύρο ή πράσινο, ζεστό ή παγωμένο, δεν έχει καμία σημασία. Τα ευεργετικά του αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια για την καρδιά και τον εγκέφαλο σας.

6. Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Nutrients, τρεις μερίδες (30 γραμμάρια ανά μερίδα) μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα, είναι αρκετές για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.  Σημειώνεται ότι η περεταίρω κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν αυξάνει το προστατευτικό αποτέλεσμα, οπότε περιοριστείτε στις τρεις μερίδες.

7. Ψάρια και οστρακοειδή

Νοουμένου ότι δεν είναι τηγανιτά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι ενας καλός τρόπος προστασίας από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων θαλασσινών την εβδομάδα για περεταίρω υποστήριξη της καρδιάς και  μείωση του κίνδυνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ξαφνικού θανάτου από καρδιά.