Έφθασε Λιβύη το πλοίο ”Cirkin”: Ενισχύσεις στέλνει η Τουρκία με C-130

Δεν καταλαβαίνουν τίποτα οι Τούρκοι και φαίνεται ξεκάθαρα πως η ΕΕ αδιαφορεί πλήρως για τις εξελίξεις στην Λιβύη, αφήνοντας τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι.

Όπως θα σας αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, το πλοίο Cirkin που μεταφέρει παράνομο οπλισμό στην Λιβύη μόλις έφθασε στην Μισράτα.  

Χθες η Ελληνική φρεγάτα τα έβαλε με 3 τουρκικά πλοία, παρά όμως την εμπλοκή, οι Τούρκοι συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, καθώς δεν άκουσαν τις εντολές για να σταματήσουν.

Μάλιστα όπως μπορείτε να δείτε, στέλνουν συνεχώς C-130 στην Λιβύη και εδώ και λίγες ώρες υπάρχει ένας συνωστισμός στην Α. Μεσόγειο.  

Ο πλοίαρχος μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνόδευαν το  φορτηγό πλοίο μόλις υπήρξε προσέγγιση από το ελληνικό ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Σπέτσαι»,  αρχικά – όπως έγινε γνωστό – δεν απάντησε στο σήμα, ενώ αργότερα ανέφερε προκλητικά ότι «το Cirkin βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό πιθανότατα αποτελεί μία πρόβα θερμού επεισοδίου στα νότια της Κρήτης. Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο MEGA.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της και στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης, ανέφερε πως η απάντηση στην  Τουρκία έρχεται  τόσο με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας όσο και με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το θρίλερ με το Cirkin και ο φόβος του επεισοδίου

Οσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης δείχνουν πως συνολικά η επιχείρηση «Ιrini» της ΕΕ έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Το φορτηγό πλοίο «Cirkin» υπό σημαία Τανζανίας είχε αναχωρήσει στις 7 Ιουνίου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ από το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης με προορισμό λιμάνι της Λιβύης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και γι’ αυτό είχε σημάνει συναγερμός για να τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Ομως το πλοίο δεν έπλεε μόνο του προς τη Λιβύη, αλλά συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες, γεγονός που περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ενώ το «Cirkin» έπλεε νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο ιταλός διοικητής της επιχείρησης της ΕΕ «Ιrini» έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να προσεγγίσει το «Cirkin».

Ακολούθως ζήτησε να απονηωθεί το ελικόπτερό της για να ελέγξει το φορτηγό όμως ο καπετάνιος του «Cirkin» δεν απάντησε στις εκκλήσεις του ελληνικού ελικοπτέρου για πραγματοποίηση νηοψίας.

Αντίθετα, το ελληνικό ελικόπτερο έλαβε προκλητική απάντηση από μία τουρκική φρεγάτα, η οποία διεμήνυσε ότι το «Cirkin» «είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής δημοκρατίας».

Με αυτήν την προκλητική απάντηση, επί της ουσίας οι Τούρκοι εμπόδισαν τη νηοψία και τον έλεγχο και το «Cirkin» συνέχισε την πορεία του προς τη Λιβύη, με την ελληνική φρεγάτα να το παρακολουθεί από απόσταση 10 μιλίων.

Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως με βάση τα δεδομένα, την παρουσία των τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων συνοδείας του «Cirkin», θα ήταν πολύ πιθανόν να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή. Εκτίμησαν δε ότι ίσως γι’ αυτό αποφασίστηκε η διακριτική παρακολούθηση του υπό σημαίας Τανζανίας φορτηγού.

Ακόμη κι αν η επιχείρηση «Ιrini», εξηγούν, διέθετε περισσότερα μέσα και πολεμικά πλοία, θα υπήρχε ο κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής από τη στιγμή που το «ύποπτο» πλοίο είχε στο πλάι του πολεμικά σκάφη. Αλλωστε στα λιμάνια της Λιβύης βρίσκονται άλλα τέσσερα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Για εμάς θα έπρεπε να υπήρχε στρατιωτική εμπλοκή, γιατί έτσι ο Ερντογάν όχι μόνο ενισχύει την παρουσία του στην Λιβύη, αλλά ”περικυκλώνει” και την Ελλάδα.