Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Υποτονική ανάπτυξη και κίνδυνος έλλειψης ενέργειας

Eπισημαίνει την υποτονική ανάπτυξη και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, με κίνδυνο ελλείψεων ενέργειας που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική έχει σκοτεινιάσει σημαντικά», ανέφερε το ίδρυμα στην περιφερειακή του πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Το ΔΝΤ παρουσίασε τις παγκόσμιες οικονομικές του προβλέψεις στις 11 Οκτωβρίου, κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια δημοσίευσε περιφερειακές εκθέσεις, όπως αυτή. «Η Ευρώπη επρόκειτο να βγει από την πανδημία στα τέλη του 2021, με ένα γενικά κατάλληλο μείγμα πολιτικής, ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός επρόκειτο να υποχωρήσει», αλλά «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του άλλαξαν εντελώς αυτές τις προοπτικές».

Η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εξαιρουμένης της Τουρκίας και των χωρών σε σύγκρουση, αναμένεται τώρα στο 3,2% το 2022 και 0,6% το 2023, δηλαδή 0,7 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στις προηγούμενες προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα πρέπει να επιβραδυνθεί το 2023, αλλά να παραμείνει πολύ υψηλός: το ΔΝΤ αναμένει 6,2% στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και 11,8% στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, αντίστοιχα.

Η εικόνα είναι ζοφερή και «ένας από τους κύριους βραχυπρόθεσμους κινδύνους είναι η περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις φυσικού αερίου, δελτίο και βαθύτερες οικονομικές δυσκολίες», προειδοποίησε το ΔΝΤ. «Οι κοινωνικές εντάσεις θα μπορούσαν να ενταθούν ως απάντηση στην κρίση του κόστους ζωής», ωθώντας τις κυβερνήσεις να έχουν «μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική».

«Αντιμετωπίζοντας έναν συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που θα μπορούσε να επιδεινωθεί, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν σκληρούς συμβιβασμούς και δύσκολες επιλογές πολιτικής». Ο διεθνής δανειστής εξακολουθεί να προειδοποιεί για «τεχνικές υφέσεις –τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ– που προβλέπεται σε μέρη της Ευρώπης, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ακόμη βαθύτερες υφέσεις σε ολόκληρη την ήπειρο».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2022 στο 3,2% και μείωσε αυτή του 2023 στο 2,7%.