ΕΔΕΥΕΠ: Στο τέλος του 2023 θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Στο τέλος του 2023, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που είχε ζητήσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, υποστήριξε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρ. Στεφάτος.

Επιταχύνονται οι έρευνες

Η κοινοπραξία, στην οποία πλέον ηγείται η αμερικανική ExxonMobil (μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total Energies) υποσχέθηκε πως θα επιταχύνει τις απαραίτητες έρευνες (σεισμικές, κ.λπ.), ώστε στο τέλος του επόμενου χρόνου να διαθέτει η Ελλάδα σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο περιοχές. Ο κ. Στεφάτος απέφυγε τις λεπτομέρειες, αλλά επέμεινε πως «δεν έχουμε καμία καθυστέρηση». Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές καθώς ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ να εκτιμά πως δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στο σχεδιασμό της κοινοπραξίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ είπε πάντως πως η απόφαση της ExxonMobil, του μεγαλύτερου ομίλου διεθνώς στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, να αυξήσει το ποσοστό της και να αναλάβει ως επικεφαλής (operator) της κοινοπραξίας αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε και σε σειρά επαφών που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα μέσα Μαΐου.

Στόχος η ενίσχυση των κοινοπραξιών

Η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται, επίσης, σε συζητήσεις με επενδυτές με στόχο να συμμετάσχουν οι τελευταίοι σε εν ενεργεία παραχωρήσεις περιοχών από τις οποίες αποχώρησαν εταιρείες την τελευταία τριετία. Στόχος είναι η ενίσχυση των κοινοπραξιών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για έρευνες τυχόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αυτή την περίοδο η ΕΔΕΥΕΠ, εκτός από τη συνεργασία με την Energean που εξετάζει επένδυση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση περιοχής κοντά στα Γρεβενά ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ακόμα αποθήκη CO2 και (στο μέλλον) υδρογόνου.

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει αναλάβει και τον εθνικό σχεδιασμό για την επιλογή χώρων οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τον κ. Στεφάτο να δηλώνει πως υπάρχει εντυπωσιακό διεθνές ενδιαφέρον για τον κλάδο. Η Βουλή ψήφισε πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η ΕΔΕΥΕΠ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει επαφές τόσο με τους συναρμόδιους φορείς (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.λπ.) όσο και με υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό αφού πλέον έχει αρκετά διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και να προχωρήσει, με αξιοποίηση και των μέχρι σήμερα δεδομένων, σε μελέτη ώστε να αποφασιστεί τελικά ποιες θα είναι οι περιοχές που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά.

Τρεις προτεραιότητες

«Μια βασική πρόκληση τώρα θα είναι να διατηρηθεί η δυναμική που χτίστηκε τους τελευταίους 12 μήνες και να διασφαλιστεί πως η ΕΔΕΥΕΠ θα διαθέτει τους απαραίτητους διοικητικούς και οικονομικούς πόρους» τονίζει η διοίκηση της κρατικής εταιρείας. Υπενθυμίζει πως η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της ΕΔΕΥΕΠ είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2021.