ΔΣΑ: Στο πειθαρχικό 71 δικηγόροι της Αθήνας μέσα σε έξι μήνες

πειθαρχικό 71 δικηγόροι της Αθήνας

Συνολικά 173 αναφορές έχουν υποβληθεί έως σήμερα από τον Απρίλιο του 2022 – «Ο ΔΣΑ δεν θα μείνει θεατής σε συμπεριφορές που απάδουν του κύρους του λειτουργήματος και μειώνουν την αξιοπρέπεια του δικηγόρου».

Σε πλήρη δράση είναι τα οκτώ πειθαρχικά συμβούλια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), καθώς μέσα σε έξι μήνες παραπέμφθηκαν συνολικά σε πειθαρχικό συμβούλιο 71 δικηγόροι.

Ειδικότερα, μετά την εφαρμογή του νόμου 4938/2022 συντονίστρια των πειθαρχικών Τμημάτων ορίστηκε η σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ η Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, αναλαμβάνοντας το έργο της εποπτείας της γραμματείας του πειθαρχικού συμβουλίου και του συντονισμού των πειθαρχικών τμημάτων του πειθαρχικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της νέας θητείας των πειθαρχικών συμβουλίων από 1.4.2022 μέχρι και σήμερα, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες, υποβλήθηκαν 173 συνολικά αναφορές. Εξ αυτών:

-Αρχειοθετήθηκαν 12
-Παραπέμφθηκαν συνολικά σε πειθαρχικό συμβούλιο 71 δικηγόροι, εκ των οποίων οι 11 αποτελούν παραπομπή μετά από προκαταρκτική εξέταση, ενώ οι 61 είναι παραπομπή κατόπιν ποινικής δίωξης και αυτεπάγγελτης δίωξης από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των πειθαρχικών συμβουλίων Ζήση Κωνσταντίνου.
-Εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των εισηγητών για έκδοση πορίσματος 90 αναφορές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ, «πέραν του δικαιοδοτικού έργου των πειθαρχικών συμβουλίων, σημαντική θέση κατέχει η διοικητική υποστήριξη του έργου τους» και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται: η πολτοποίηση και αρχειοθέτηση των παλαιών υποθέσεων με συνέπεια την απελευθέρωση του χώρου στα αρμόδια Τμήματα, το καθηκοντολόγιο των διοικητικών υπαλλήλων, η διανομή νέων κωδίκων στους προέδρους,

οι τακτικές συναντήσεις της συντονίστριας τόσο με τους προέδρους και τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων, όσο και με τους γραμματείς-συναδέλφους των Τμημάτων, οι σαφείς οδηγίες προς αποφυγή εξόδων που βαρύνουν τον ΔΣΑ

(ειδοποιήσεις μέσω αποστολής e-mail στα μέρη, ορισμό ρητών δικασίμων στις αιτούμενες αναβολές κ.λπ.), τη διαρκή ενημέρωση από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών – Εφετών με λήψη συναφών δικογραφιών, κ.ά.».

Τέλος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «ο ΔΣΑ δεν έχει μείνει και δεν θα μείνει θεατής σε συμπεριφορές που απάδουν του κύρους του λειτουργήματος και μειώνουν την αξιοπρέπεια του δικηγόρου».