Διπλώματα οδήγησης: Στη φωτιά θα κατέληγαν οι αποδείξεις αλλά…

Διπλώματα οδήγησης

Το κέρδος κέρδος και η ελευθερία ελευθερία. Να κάψει τις αποδείξεις σκόπευε το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης απλά δεν πρόλαβε!

Επειδή η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, αυτοί φαίνεται ότι κάτι είχαν καταλάβει και σχεδίαζαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο που στεγάζεται το αμαρτωλό παράρτημα της

Περιφέρειας Αττικής για να καταστραφούν στοιχεία που τους ενοχοποιούσαν για τα παράνομα διπλώματα οδήγησης, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τις συνομιλίες που έχουν υποκλέψει οι αστυνομικοί.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

για επιδιόρθωση και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα “ίχνη” τους.

Στο μεταξύ, σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα κέρδη του κυκλώματος.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία οι υπάλληλοι – μέλη του κυκλώματος είχαν καθιερώσει συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες μια αίθουσα εξέτασης υποψηφίων οδηγών ήταν

“στημένη”, δηλαδή προορίζονταν αποκλειστικά για τους υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας το χρηματικό ποσό που ελάμβανε η εγκληματική ομάδα από κάθε υποψήφιο για τις περιπτώσεις των “στημένων” αιθουσών κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Για κάθε “στημένη” αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων το χρηματικό ποσό ανέρχονταν στις 14.000 ευρώ περίπου, με τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν διακριβωθεί να ανέρχεται τουλάχιστον σε 15.

Διπλώματα οδήγησης: Τι λέει η Αστυνομία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει εξακριβωθεί η παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις.

Καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από 424.000 ευρώ.

Παράλληλα τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν χρηματικά ποσά και από υποψήφιους που συμμετείχαν στην κανονική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις,

με τα ποσά να κυμαίνονται από 550 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως με την κατηγορία της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά (15 – 20) ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες,

με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Συλλήψεις και ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-198.329 ευρώ

-Πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και

-Ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Δ.Ε.Ε),

-Ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (14.3.2019) συνελήφθησαν συνολικά 9 άτομα, εκ των οποίων 7 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και 2 ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – σύστασης και συμμορίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης,

της υπεξαγωγής εγγράφων, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης κ.λπ. αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.