Δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κατά Ζελένσκι: «Κάποιος θέλει να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της πρωτεύουσας»

Σε καταγγελίες ότι ο ίδιος και η διοίκηση του Κιέβου υφίστανται πολιτική πίεση προχώρησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Οι καταγγελίες του Κλίτσκο έγιναν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram

Ο δήμαρχος του Κιέβου έγραψε συγκεκριμένα:

«Υπάρχει μια σκληρή εκστρατεία για τη δυσφήμιση της δημοτικής αρχής του Κιέβου και εμού προσωπικά. Οι αδιάκοπες έρευνες παραλύουν το έργο των τμημάτων και των υπηρεσιών της πόλης.

Εισάγεται χάος στη διαχείριση της πρωτεύουσας εν καιρώ πολέμου και οι εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας δεν είναι μπορούν να συμβαδίζουν με τον κανονικό φόρτο εργασίας τους.

Τα ίδια έγγραφα ζητούνται ξανά και ξανά»…

«Προσπαθούν (η διοίκηση Ζελένσκι) να καταστρέψουν τη φήμη του Κλίτσκο, αλλά δεν θα μπορέσουν να βρουν τίποτα εναντίον μου, έτσι στοχοποιούν τους υφισταμένους μου και τους κατηγορούν ότι είναι ένοχοι.

Αλλά όταν αυτές οι υποθέσεις καταρρεύσουν στο δικαστήριο, δεν θα μας ζητηθεί συγγνώμη».

Ο Κλίτσκο ανέφερε ως παράδειγμα τη σύλληψη του Roman Tkachuk, διευθυντή του Δημοτικού Τμήματος Ασφάλειας της κρατικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, υπόπτου για βαριά αμέλεια που είχε σοβαρές συνέπειες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε εξοργισμένος με τη σύλληψη του Tkachuk, ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος ότι

«ούτε ένας περιφερειάρχης στο Κίεβο υπεύθυνος για τη δημιουργία καταφυγίων και υπεύθυνος για την κατανομή και την εκταμίευση κυβερνητικών πόρων δεν έχει κατηγορηθεί».

Ο Κλίτσκο τόνισε ότι οι αρχηγοί των περιφερειών είναι υπόλογοι στην κεντρική κυβέρνηση [και όχι στον ίδιο τον Κλίτσκο και τη διοίκηση της πόλης] και ρώτησε:

«Λοιπόν πώς μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενικότητα και απουσία πολιτικών κινήτρων [για την άσκηση κατηγοριών κατά της διοίκησης Κλίτσκο αξιωματούχοι, και όχι οι αξιωματούχοι που είναι υπόλογοι στην κεντρική κυβέρνηση];»

«Κάποιος θέλει να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Έχουμε ήδη κερδίσει [στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας]; Είναι ο Κλίτσκο τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα [της Ουκρανίας];»

Στις 15 Ιουνίου, η Ukrainska Pravda ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ενδέχεται να απομακρύνει σύντομα τον Κλίτσκο από το γραφείο του επικεφαλής της κρατικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κλίτσκο θα παραμείνει δήμαρχος του Κιέβου.

Το Γραφείο του Προέδρου πιθανότατα εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει τον Oleksandr Kamyshin,

Υπουργό Στρατηγικών Βιομηχανιών, ως νέο επικεφαλής της κρατικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.