Δηλώσεις «βόμβα» Νταβούτογλου κατά της οικογένειας Ερντογάν: «Είναι μεγάλη καταστροφή για την χώρα»

Νταβούτογλου

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου χτυπά πλέον την ίδια την πορεία του Τούρκου προέδρου ενώ αναφορές των εργατικών ενώσεων μιλάνε για την πραγματική ανεργία.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην Τουρκία υπερβαίνει κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, διότι η τουρκική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει εκατομμύρια ανέργων στους υπολογισμούς της, σύμφωνα με την τουρκική εργατική ένωση DİSK.

Η κυβερνητική απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων ή η απαίτησή  για ολιγόωρη εργασία  σημαίνει ότι η επίσημη ανεργία κατά τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο του 2020 ανήλθε σε 4,23 εκατομμύρια,,ανακοίνωσε η ένωση DİSK.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι 9,8 εκατομμύρια, υπερδιπλασιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας επικαλούμενο την δική του έρευνα.

Το ξέσπασμα του COVID-19 μεταφράστηκε σε χαμένες θέσεις εργασίας και ανεργία, η οποία αυξήθηκε κατά 1,88 εκατομμύρια μόνο τον Ιούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση της DİSK, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Diken.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 13,4% την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η ανεργία ήταν 13,9% την ίδια περίοδο το 2019, ανακοίνωσε το επίσημο τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Η ανεργία μειώθηκε στο 13,6 τοις εκατό τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο από 14,3 τοις εκατό την ίδια περίοδο έως τον Ιούλιο, όταν υπολογίζονταν και οι εποχικοί υπάλληλοι.

Ο DİSK στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων στην Τουρκία χωρίς ελπίδα να βρουν εργασία έχει αυξηθεί κατά 1,33 εκατομμύρια από τον προηγούμενο χρόνο.

Δηλώσεις Νταβούτογλου κατά της οικογένειας Ερντογάν

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε τις πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον αυτόν και την οικογένειά του ως τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ποτέ η χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου υποστήριξε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι αυτή πλησιάζει στο πλήρες αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας και της διεθνούς απομόνωσης.

Τόνισε ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδήγησε αρκετές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες να επανεκτιμήσουν την σχέση τους με την Τουρκία ως ανταγωνιστική, και όχι φιλική λόγω της τουρκικής στρατιωτικής περιφερειακής δράσης.

Μόνο το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Σομαλία και το ήμισυ της Λιβύης που ελέγχει η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έχουν παραμείνει σύμμαχοι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), ο αριθμός των ανταρτών που έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στη Λιβύη έχει αυξηθεί σε περίπου 18.000 μισθοφόρους συριακής υπηκοότητας, συμπεριλαμβανομένων 350 ανηλίκων κάτω των 18 ετών, και όλους αυτούς τους πληρώνει η Άγκυρα.

Ο Νταβούτογλου, ήταν ένας από τους πιο στενούς άνδρες του Ερντογάν στο παρελθόν, όταν υπηρέτησε ως υπουργός εξωτερικών και  Πρωθυπουργός πριν από τη παραίτησή του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προθυμία του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία τον έκανε να μην διστάζει να σφυρηλατήσει αφύσικες πολιτικές συμμαχίες.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκκληση του Ερντογάν προς τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί με τις δυσκολίες που περνούν, ο Νταβούτογλου πρόσθεσε: «Το έθνος θα είναι υπομονετικό.

Αλλά σε ποια καταστροφή θα είναι υπομονετικοί; Σε όλα αυτά, αναρωτιέμαι; Εσείς εσείς είστε η καταστροφή κ. Ερντογάν”, κατέληξε ο ίδιος.

Αυτά που δηλώνει ένας πρώην Τούρκος αξιωματούχος της εμβέλειας ενός Νταβούτογλου, αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την εικόνα της σημερινής Τουρκίας,

που οδηγείται ολοταχώς στο σενάριο “ Γιουγκοσλαβία” από τις μεγάλες δυνάμεις για τα δικά τους πρωτίστως συμφέροντα.