Διεθνή Χρηματιστήρια: Έρχεται νέο σοκ – Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν – Νοσηρή η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Διεθνή Χρηματιστήρια

Εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ένα νέο μεγάλο κραχ, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η κρίση του 2008 ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε ποτέ αλλά “κρύφτηκε” με τεχνάσματα. 

Αυτή η αίσθηση περί επικείμενου κινδύνου επικρατεί όχι μόνο στους γνώστες της αγοράς αλλά και στον απλό κόσμο.

πχ δεν γίνεται οι ΗΠΑ με ανάπτυξη 2 και 3% από το 2016 από το  ταυτόχρονα να έχουν άνοδο στο χρηματιστήριο την ίδια περίοδο 10.000 μονάδες.

Eπίσης ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ κινδυνεύει να διαταράξει αυτή την εύθραυστη ισορροπία, σύμφωνα με τον Nouriel Roubin καθηγητή οικονομικών και πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου,

υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ύφεση μέσα στο 2020 λόγω του εμπορικού πολέμου.Άλλωστε πήραμε μια μικρή γεύση προχθές.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr λόγω του φθηνού χρήματος και της ασφάλειας που παρείχαν στα ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες,

οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη των οικονομιών, κοινώς η “ανάπτυξη” είναι αέρας κοπανιστός που χρηματοδοτήθηκε με χρήμα που κόπηκε από τις κεντρικές τράπεζες.

Το αμερικανικό χρέος έχει εκτοξευθεί, οι Αμερικανοί καταναλώνουν αλλά δεν έχουν υπάρξει μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρώπη επενδύουν στα ομόλογα τα οποία έχουν αρνητικά επιτόκια αντί να παίρνουν κάποιο τόκο ετησίως πληρώνουν τον εκδότη χωρίς να κερδίζουν. Οι επενδύσεις στα ομόλογα δεν αποδίδουν αλλά ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν βλάψει την κερδοφορία των τραπεζών παγκοσμίως. Ουδείς δεν διερωτήθηκε γιατί ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει assets 4 τρισεκ. δολαρίων διεθνώς

τα κέρδη των εταιριών στις ΗΠΑ μειώνονται και η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπης επίσης μειώνεται;

Η στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η αιτία της κόπωσης και επιβράδυνσης των οικονομιών της Ευρώπης και αφορμή ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.

Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου με την επιβολή δασμών.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι δασμοί που θα επιβάλλουν οι Κινέζοι στις ΗΠΑ θα πλήξουν τους Αμερικανούς πολίτες 1000 δολάρια τον χρόνο.

Όμως ο εμπορικός πόλεμος είναι απόρροια της στρατηγικής των ΗΠΑ να διαμορφώσουν καλύτερες προϋποθέσεις στα εμπορικά τους ισοζύγια.

Άλλαξαν στάση οι κεντρικές τράπεζες

Η ουσία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες κράτησαν τις αγορές, προκαλώντας ακραίες, παθογενείς και τοξικές στρεβλώσεις στα ομόλογα.

Έφθασε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να αγοράζει μετοχές και ειδικά Apple – και όχι μόνο – για να διατηρήσει υψηλά τις αποδόσεις της. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν δημιουργήσει ένα ψεύτικο κόσμο.

Η αντιστροφή στην στρατηγική των κεντρικών τραπεζών από την φάση της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης και της αύξησης των επιτοκίων στην φάση της μείωσης των επιτοκίων και της επαναφοράς της ποσοτικής χαλάρωσης έχει διττό στόχο:

Να αποτρέψει ένα βίαιο κραχ στις αγορές, καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα ακραίων και αδικαιολόγητων αποτιμήσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση είναι παγιδευμένες στην ίδια τους την πολιτική.
Η ΕΚΤ θα αποδείξει εάν ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη διόρθωση:

H Goldman Sachs υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έως τις προεδρικές εκλογές.

Ο Trump χρησιμοποιεί τον εμπορικό πόλεμο για την επανεκλογή του.
Από την άλλη η Ιαπωνική Nomura υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο σοκ στα χρηματιστήρια θα χτυπήσει τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αγορές κατάλαβαν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν στριμωχτεί άσχημα, δεν έχουν πολεμοφόδια και η απόδοση των παρεμβάσεων τους θα είναι μικρής κλίμακας…

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και στις 12 Σεπτεμβρίου με την ΕΚΤ και την νέα ποσοτική χαλάρωση που θα ανακοινώσει μαζί με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% τότε… η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη “διόρθωση” θα έχει ξεκινήσει.