Διευθυντής FBI: Ο κορονοϊός πιθανότατα να διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, επιβεβαίωσε το συμπέρασμα της υπηρεσίας του ότι η πανδημία της Covid-19 ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ για τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊού και σχολιάζοντας για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις του FBI, ο Ρέι επανέλαβε τα αρχικά ευρήματα της υπηρεσίας του από το 2021, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Κίνας φέρεται να έχει εργαστεί για να υπονομεύσει τα καταδικαστικά πορίσματα.

«Το FBI έχει αξιολογήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η προέλευση της πανδημίας είναι πιθανότατα ένα εργαστηριακό περιστατικό στην Ουχάν», είπε ο Ρέι στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Εδώ μιλάτε για πιθανή διαρροή από εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση».

Το FBI είχε καταλήξει για πρώτη φορά το 2021 στο συμπέρασμα αυτό, εκφράζοντας «μέτρια» πεποίθηση ότι η πανδημία ήταν αποτέλεσμα τυχαίας διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, τόνισε πάντως προ ημερών ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην αμερικανική προέλευση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Διευθυντής FBI: Η Κίνα προσπαθεί να υπονομεύσει την έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης

Ο Ρέι είπε ότι η έρευνα διεξήχθη από κορυφαίους ειδικούς του FBI και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι ειδικεύονται στην παρακολούθηση πιθανών εστιών.

«Το FBI έχει ανθρώπους, πράκτορες, επαγγελματίες, αναλυτές, ιολόγους, μικροβιολόγους, κ.λπ., οι οποίοι εστιάζουν, συγκεκριμένα, στους κινδύνους των βιολογικών απειλών, που περιλαμβάνουν πράγματα όπως νέους ιούς, όπως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 , και τις ανησυχίες για τις απειλές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αν πέσουν σε λάθος χέρια κάποιων κακών, κάποιου εχθρικού κράτους, ενός τρομοκράτη, ενός εγκληματία», είπε ο Ρέι. «Λοιπόν, εδώ, μιλάτε για μια διαρροή σε ένα εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση που σκότωσε εκατομμύρια Αμερικανούς, και γι’ αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε αυτή η ικανότητα». Παρά το συμπέρασμα του FBI, ο Ρέι πρόσθεσε ότι το Πεκίνο προσπαθεί συνεχώς να υπονομεύσει το έργο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Θα κάνω απλώς την παρατήρηση ότι η κινεζική κυβέρνηση, μου φαίνεται πως έκανε ό,τι μπορούσε στην προσπάθεια να εμποδίσει το έργο που κάνουμε, το έργο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί ξένοι εταίροι μας κάνουν, και αυτό είναι ατυχές για όλους», είπε ο διευθυντής του FBI στο Fox.

Η αντίδραση της Κίνας

Το Πεκίνο εκτίμησε σήμερα ότι το FBI πλήττει την αξιοπιστία του μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία της covid-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.

Οι δηλώσεις του Ρέι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News έγιναν δύο ημέρες αφού το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε την ίδια εκτίμηση.

Το γεγονός ότι το FBI «καταφεύγει σε αυτή τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο δεν δυσφημεί με κανέναν τρόπο την Κίνα, αλλά πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του», σχολίασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με δεδομένα τα ψέματα, την απάτη και τα αμέτρητα παραπτώματα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, τα συμπεράσματά τους δεν έχουν απολύτως καμία αξιοπιστία», υπογράμμισε η ίδια.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Ουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η covid-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι» διεξάγουν, τόνισε ο επικεφαλής του FBI.

«Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σεβαστούν την επιστήμη και τα γεγονότα, να συνεργαστούν το συντομότερο δυνατό με τον ΠΟΥ, να καλέσουν διεθνείς ειδικούς για να διεξάγουν έρευνες για την προέλευση του ιού και να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε η ίδια.