“Διαμελισμός” του ΗΒ: Στο τραπέζι δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2021

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2021, δήλωσε ένας ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος του SNP MSP, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα για τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το χάος που δημιουργήθηκε από το Brexit.

Ο Μάικ Ράσελ, γραμματέας της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας θα μπορούσε να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο βετεράνος Εθνικιστής είπε ότι η νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για ένα άλλο δημοψήφισμα θα δημοσιευτεί πριν από τις επόμενες εκλογές τον Μάιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα δανείσει στη σκωτσέζικη κυβέρνηση τις εξουσίες που απαιτούνται για να καταστήσει οποιοδήποτε δημοψήφισμα νομικά δεσμευτικό, υλοποιώντας ουσιαστικά ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Ο Ράσελ είπε ότι εάν η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ενέκρινε τα σχέδια του SNP στις εκλογές του επόμενου έτους, θα πρέπει να διεξαχθεί άλλη ψήφος για την ανεξαρτησία του έθνους.

Μιλώντας στο BBC Scotland, είπε: “Δεν πρόκειται να κάνω τίποτα άλλο από το να υποθέσω ότι θα συμβεί. Αν ο λαός της Σκωτίας μιλάει τότε πρέπει να ακουστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της Ένωσης συμφώνησαν ότι τα σχόλια του Ράσελ ήταν “ανεύθυνα”, καθώς η χώρα εξακολουθεί να καταπολεμά μια πανδημία.

Η Pamela Nash, διευθύνων σύμβουλος της Σκωτίας στην Ένωση, δήλωσε: “Αυτά είναι απερίσκεπτα και ανεύθυνα σχόλια από έναν υπουργό του SNP.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφικής πανδημίας που κοστίζει ζωές και θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η Σκωτία και η οικονομία μας. Η τελευταία εκστρατεία για το δημοψήφισμα παρέλυσε την πολιτική, και να το ξαναπεράσουμε αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικό για τη Σκωτία. Αντί να προσπαθούμε να διχάσουμε τη Σκωτία έτσι, έχουμε ένα λαμπρότερο μέλλον ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου”, κατέληξε.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Ντάγκλας Ρος είπε: “Αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει. Περίπου 100.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο και οι επιχειρήσεις κλείνουν αυτήν τη στιγμή, μερικές από αυτές για πάντα. Η άμεση προτεραιότητα των ανθρώπων σε όλη τη Σκωτία είναι η καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και η διάσωση θέσεων εργασίας.

«Είναι απίστευτο το ότι ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου δημοψηφίσματος του SNP ζητά ένα ακόμη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ήδη από το επόμενο έτος. Είναι εκπληκτικό το ότι θα μπορούσαν ακόμη και να σκεφτούν να σύρουν τη χώρα μέσα από μια τέτοια κρίση. Σε λιγότερο από 14 μήνες, θα έχουν διχάσει τη Σκωτία και θα έχουν αποσπάσει την προσοχή από τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.