‘Διαλύεται” το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την φιλότουρκη κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα σήμερα έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών στο Κοινοβούλιο (Βουλή των Αντιπροσώπων) σήμερα με 89 ψήφους από τα 113 παρόντα μέλη.

Το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναφέρθηκε από τον Επίσημο Εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, Abdalla Belheeg, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τώρα να διοικεί τη χώρα, αλλά με μειωμένες δυνατότητες, ως μια «υπηρεσιακή» κυβέρνηση.

Ο Belheeg είχε ανακοινώσει χθες ότι το κοινοβούλιο συζήτησε το αίτημα που υπέβαλαν 45 βουλευτές για απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση και μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις σχετικά με την απόδοσή του, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει μαζί τις συμφωνίες, τις αναθέσεις και τις αποφάσεις που έλαβε σε έναν αριθμό θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι ολοκληρώνει το έργο της εντός δύο εβδομάδων από τη σύστασή της.

Τόνισε ότι το κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να σχηματίσει μια επιτροπή για τη μελέτη του νόμου, σχετικά με την εκλογή της Βουλής των Αντιπροσώπων και να υποβάλει πρόταση για την υποβολή των αναγκαίων τροποποιήσεων σε αυτήν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξηγώντας ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια της Νομοθετικής και Συνταγματικής Επιτροπής του Σώματος για να παρουσιάσει την πρότασή της κατά τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Από τον περασμένο Μάρτιο, το νέο Προεδρικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ-Μάνφι και η κυβέρνηση ενότητας με επικεφαλής τον Νταμπάιμπα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στη Λιβύη, σύμφωνα με ένα σχέδιο στο οποίο κατέληξε το Λιβυκό Φόρουμ Διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας και για να οφηγήσει την Λιβύη στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία θα οργανώσει διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, τους Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν εξάλλου σε συνάντηση αφιερωμένη στη Λιβύη αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητεί να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και την «αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», υπενθύμισε ο κ. Λε Ντριάν.