Δένδιας για Ελλάδα – Τουρκία: 10 – 0 υπέρ μας η αναλογία των αμερικανικών εξοπλισμών

Το δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής, ήταν η αναλογία (ενίσχυσης κάθε χώρας με αμερικανικά όπλα) «επτά προς δέκα» υπέρ της Τουρκίας. Πλέον, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει δέκα – μηδέν, επισήμανε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής

Αυτό που είναι πολύ στενάχωρο και ως προς την ουσία, είναι ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. Δυστυχώς αν υπάρχει κάτι κακό, είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά έχει κάνει επιλογές (σ.σ.η τουρκική ηγεσία) που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ήσυχος. Από την άλλη, ξεκαθάρισε, έχει δημιουργηθεί ένα συνεχές επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.

Κατηγόρησε την Άγκυρα ότι έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές  σχέσεις, παρότι η κυβέρνηση έδωσε από το 2019 και μετά απεριόριστες ευκαιρίες στην απέναντι πλευρά. Και εγκλωβίζει, συνέχισε, σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (σ.σ γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη).

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός διερωτήθηκε γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, καθώς οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί σφόδρα υπέρ αυτής της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο. Όπως παρατήρησε, θεωρούσε ότι για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω.

Η εικόνα που έλαβε, ανέφερε ο υπουργός, ήταν ότι (η συνάντηση) είχε πάει εξαιρετικά. Το τι συνέβη από πλευράς της Τουρκίας (σ.σ. μετά τη συνάντηση) δήλωσε, του είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσει. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια διαρκής επιδείνωση, σημείωσε.

Όπως είπε δε, ας θεωρηθεί όχι καλό ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.