Δένδιας από Δελφούς: ”Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων”

Δεν ήταν δική μας επιλογή η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη σκιά της απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και της έντονης αντίδρασης της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη διατάραξη των ελληνορωσικών και ευρύτερα των ευρωρωσικών σχέσεων, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα «συγκεκριμένης συμπεριφοράς».

«Η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή, υπερασπίστηκε τις θέσεις της έναντι αναθεωρητικών αντιλήψεων και τις αρχές που παγίως εκφράζει, εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι» δήλωσε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν καταλογίζει την εισβολή στην Ουκρανία στο ρωσικό λαό, αλλά στην ηγεσία του. «Είναι τραγικό να μιλάμε για πόλεμο στον 21ο αιώνα. Ασκούμε πολιτική αξιών» είπε.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ σαφή τοποθέτηση που πηγάζει από πάγιες αρχές της ελληνικής και ευρωπαϊκή πολιτικής. Στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα. Οι θέσεις της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας είναι οι ίδιες με τις θέσεις της για την Κύπρο. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον για την ομογένεια στην παράκτια ζώνη της μαύρης Θάλασσας που ζει στην περιοχή επί αιώνες. «Σε ταξίδι μου είχα παρακαλέσει τη ρωσική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή για τους ομογενείς. Το 2014 η Ρωσία είχε εκλάβει μια κηδεία ως στρατιωτική μονάδα και με βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 14 ομογενείς» υπενθύμισε.

Δεν μάς επετράπη να πάμε στη Μαριούπολη, έχω την αίσθηση, για να μη δούμε τι συμβαίνει εκεί… Μαζί με άλλες 37 χώρες ζητάμε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γίνει έρευνα για τη συγκεκριμένη πόλη. Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι αποδεκτό να επιστρέψουμε στον 20ο και τον 19ο αιώνα, δεν μπορούν να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας, να σκοτώνονται άμαχοι να βομβαρδίζονται πόλεις να έρχονται μισθοφόροι στην Ευρώπη.