Δεν «διαλύεται» η διαμαρτυρία στον Καναδά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Οι οδηγοί φορτηγών, που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβας εδώ και έξι ημέρες, είπαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα του Καναδά, έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Παρά τα παράπονα των κατοίκων σχετικά με τον θόρυβο, τη ρύπανση και την επιθετική συμπεριφορά από μερίδα οδηγών, η Αστυνομία της Οτάβας δεν έχει διαλύσει τη διαμαρτυρία, επικαλούμενη τον κίνδυνο πρόκλησης έντασης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε ως μια ενέργεια για να αναγκαστεί η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να αποσύρει την εντολή εμβολιασμού για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα.

Έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα κίνημα κατά του Τριντό.

«Κατανοούμε την αγανάκτησή σας… όμως η ευθύνη για την ταλαιπωρία σας επιρρίπτεται ξεκάθαρα στους ώμους των πολιτικών», δήλωσε ο επικεφαλής των διαδηλωτών Κρις Μπάρμπερ, σε μια ανακοίνωση προς τους κατοίκους της Οτάβας.

«Βρισκόμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά, έως ότου πετύχουμε τον στόχο μας, να δούμε ένα τέλος σε όλα τα μέτρα για την Covid-19 και με αυτό την αποκατάσταση των ελευθεριών όλων των Καναδών», σημείωσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα ότι οι Καναδοί έχουν αηδιάσει από τη συμπεριφορά ορισμένων διαδηλωτών και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν θα τον εκφοβίσει.

Η αδράνεια των αστυνομικών στην Οτάβα, ορισμένοι εκ των οποίων πόζαραν σε σέλφι με τους διαδηλωτές, έρχεται σε αντίθεση με μια πιο δυναμική ανάληψη δράσης από τις αρχές στην επαρχία Αλμπέρτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Έφιπποι αστυνομικοί προσέγγισαν χθες τους οδηγούς φορτηγών που μπλόκαραν την αμερικανική μεθόριο, στην πόλη Κουτς, ωστόσο υποχώρησαν έπειτα από συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις απειλούν, επίσης, το μέλλον του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος.

Ο ηγέτης του κόμματος Έριν Ο΄ Τουλ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα από βουλευτές που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή στην αρχή δεν στήριξε σθεναρά τους διαδηλωτές.