Δείπνο εργασίας Δένδια-Μπορέλ: Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο

Σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, βρέθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο νωρίτερα, οι 27 ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, είχαν συζητήσει για την Τουρκία -λίγες ώρες μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

  • Κατά τη συζήτηση, ο ύπατος εκπρόσωπος Josep Borrell και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.
  • Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής, αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
  • Στο πλαίσιο της συζήτησης εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων, (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Biden στις ΗΠΑ.