Δ.Τεμπονέρας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η κουλτούρα των διαγραφών»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και μίλησε για τις διαγραφές που έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η κουλτούρα των διαγραφών».

«Οι πολιτικές διαφορές δεν λύνονται με διοικητικά μέτρα» ανέφερε ο Διονύσης Τεμπονέρας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεσήμανε, δε, ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν ερωτήθηκε για τη νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ και το κείμενο-παρέμβαση 27 στελεχών του κόμματος που στηρίζει τον Κασσελάκη και τάσσεται υπέρ της ενότητας, ανάμεσά τους και η ίδιος και η Δανάη Βουτυράκου απάντησε:

«Όταν συζητάμε περί τάσεων στα κόμματα, στο μυαλό μας έρχονται πάντα μηχανισμοί της κομματικής εξουσίας, οφίτσια, θέσεις και αξιώματα. Πρέπει να σας πω ότι οι υπογράφοντες είναι μεταξύ εκείνων που ουδέποτε διεκδίκησαν ούτε αξιώματα, ούτε βουλευτικές έδρες. Άρα, μακριά από εμάς οι χαρακτηρισμοί».

Όπως εξήγησε:

«Από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται και βεβαίως επιδοκιμάζεται όχι οι τάσεις, αλλά βεβαίως τα ρεύματα ιδεών. Ρεύματα ιδεών υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, είτε μιλάμε για την Κεντροαριστερά, είτε ακόμα και για τη Δεξιά, όπου πολλές φορές εμπλουτίζουν και την κομματική συζήτηση με τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται μέσα στην κοινωνία και έχουν κάτι να συνεισφέρουν στον πολιτικό διάλογο, ο οποίος είναι απαραίτητος αυτή τη στιγμή. Οι υπογράφοντες του κειμένου λέμε για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να μην πάμε το αμέσως επόμενο διάστημα όπως πηγαίνουμε μέχρι σήμερα, ούτε με μια διάθεση σύγκρουσης, αλλά ούτε και μια διάθεση διάσπασης, προκειμένου να καταλήξουμε, αν θέλετε, ενωμένοι την επόμενη μέρα».

«Λέμε εμείς ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε με βάση τις αποφάσεις τις συλλογικές μας είναι να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο, σε ένα συνέδριο ιδεολογικό, προγραμματικό, οργανωτικό, σε ένα συνέδριο που θα μπορούμε να συνθέσουμε τις υπαρκτές διαφωνίες μας και να υπερβούμε τις αντιθέσεις μας. Πράγματι, πρέπει να παραδεχτώ ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αυτή τη στιγμή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι λογικό» επισήμανε.

«Δεν ορκιζόμαστε σε μια επίπλαστη και κατ’ επίφαση ενότητα. Η ενότητά μας για την επόμενη μέρα, αν τη θέλουμε να την κατακτήσουμε πράγματι στην ουσία της θα πρέπει να σφυρηλατηθεί πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχουμε ένα ιδεολογικό πλαίσιο, θα πρέπει να έχουμε ενιαίες προγραμματικές θέσεις και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ οργανωτικό πλαίσιο για το πώς πορευόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα»

Σε σχέση με τις διαγραφές

«Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, οι οποίες κατά την άποψή μου δεν λύνονται με διοικητικά μέτρα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως έχουμε συναποφασίσει και έχουμε συστήσει μια επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα βγάλει το πόρισμά της και θα αποφασίσει για τα ζητήματα αυτά».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία δεν υπάρχουν, ούτε φυτευτοί και βαλτοί, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, είναι κενοί πολιτικού περιεχομένου. Αν θέλουμε να εστιάσουμε στις πραγματικές διαφορές, θα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση. Και να μιλήσουμε, για τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, για το πώς θα συγκροτήσουμε την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας».

Συνοψίζοντας, ανέφερε:

«Πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, ποια είναι τα κοινωνικά στρώματα εκείνα τα οποία θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και ποιος είναι ο στρατηγικός μας στόχος».

Όσον αφορά στα διοικητικά μέτρα στο ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε:

«Ο χώρος δεν είχε ποτέ την κουλτούρα των διαγραφών και αυτό είναι μια ιστορική παράδοση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από εκεί και πέρα όμως, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο συστήσαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας και η διαδικασία αυτή βεβαίως είναι συνέχεια σε εξέλιξη και δεν μπορεί κανείς να παρέμβει. Είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο το οποίο θα αποφασίσει μετά από τη γνωμοδότηση και της Κεντρικής Επιτροπής».

Στο ερώτημα εάν ήταν λάθος ή σωστή η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και για το εάν θα μπορούσε να λυθεί με άλλο τρόπο και να μην υπάρχει παραπομπή, απάντησε:

«Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια αλληλοτροφοδοτούμενη ένταση, η οποία κάποια στιγμή έφυγε από τα όρια. Αυτό βεβαίως είναι μια παθογένεια την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, νομίζω με πολιτικό τρόπο και από εκεί και πέρα βεβαίως και τα αρμόδια όργανα θα έχουν το λόγο. Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση σεβαστό».

Όπως εκτίμησε:

«Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό. Θα υπάρξουν από όλες τις πλευρές πρωτοβουλίες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδος και ακριβώς μέχρι το Φλεβάρη που έχουμε προσδιορίσει το συνέδριό μας, θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου στην κομματική βάση, στις οργανώσεις, στην εμπλοκή μας με την κοινωνία, την υπόλοιπη, να μπορέσουμε να αποφασίσουμε και να αποσαφηνίσουμε και το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα, τη στρατηγική αλλά και τις προτεραιότητες μας».

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την επαφή του με τον κόσμο και τον φέρνει με μόλις μια μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ απαντά:

«Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωτογραφία μιας κακιάς μας στιγμής. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν και με τις διαδικασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη, θα συνεδριάσουν τα όργανά μας, θα πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε και να ανακάμψουμε, αλλά και να παρουσιάσουμε τελικά αυτό το οποίο ζητάει ο κόσμος. Ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα απαντά στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Από αυτό θα μας κρίνει και αυτό, αν θέλετε θα οδηγήσει και στην δημοσκοπική μας ανάκαμψη».

Και κατέληξε:

«Είμαστε εν μέσω ενός εκλογικού κύκλου. Και είμαι αισιόδοξος ότι με πνεύμα συμπόρευσης, συντροφικότητας αλλά και με πνεύμα επίλυσης των υπαρκτών επαναλαμβάνω διαφορών, μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα».