Cyrpus Papers: Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Βουλής και έναν βουλευτή μετά τις αποκαλύψεις

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει στην Κύπρο οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση των Cyprus Papers, ενός ντοκιμαντέρ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera το οποίο εμπλέκει έναν βουλευτή και τον πρόεδρο της Βουλής σε κύκλωμα που συνδέεται με την παροχή διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές ακόμα και με εγκληματικό παρελθόν.

Το ντοκιμαντέρ εμπλέκει ειδικότερα τον πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη. Από αυτούς ο πρώτος φαίνεται να δηλώνει στο ντοκιμαντέρ έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη σε όλα τα επίπεδα» σε Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν ο οποίος θέλει να επενδύσει στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κρατικό πρόγραμμα και να αποκτήσει διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Συλλούρης, μάλιστα, λέει στον φερόμενο μεσολαβητή (ο οποίος είναι δημοσιογράφος του πρακτορείου) ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Κύπρο, μπορεί μέσω των διασυνδέσεών του σε Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία να του παρέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με την προϋπόθεση ότι « τα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο».

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ φαίνεται να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο πλήρως οργανωμένο κύκλωμα όπως αυτό παρουσιάζεται από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Σε αυτό, φαίνεται να διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, αλλά και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί.

Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο -Παραιτήθηκε ο Τζιοβάννη, σε αποχή ο Πρόεδρος της Βουλής

Οι αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού δικτύου, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στην Κύπρο, αλλά και έντονο εκνευρισμό ειδικά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, τους προειδοποίησε να μην τον ρωτήσουν για την υπόθεση για να μην τους πάρει ο δαίμονας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε, σε αυτό αποφασίστηκε η κατάργηση του προγράμματος διαβατηρίων.

Στην πιο δεινή θέση είναι ο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης καθώς πληθαίνουν οι φωνές για παραίτησή του. Όπως περιγράφει το cyprustimes.com, ο ίδιος επιχείρησε να εκτονώσει την πίεση προαναγγέλλοντας αποχή από τα καθήκοντά του, από την προσεχή Δευτέρα, εν αναμονή των ερευνών, ενέργεια η οποία ωστόσο δεν έχει μειώσει την ένταση των φωνών που ζητούν την παραίτησή του. Πέραν της πολιτικής πίεσης σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων, ο Δημήτρης Συλλούρης βρίσκεται αντιμέτωπος με κοινωνική κατακραυγή, ενώ την παραίτησή του ζητεί ευθέως και ο Τύπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Συλλούρης ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, λόγω της απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο ΑΚΕΛ ήταν μονόδρομος η αποστασιοποίηση από τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, όταν έγιναν αντιληπτές οι τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της υπόθεσης. Ο Άντρος Κυπριανού, ζήτησε από τον Τζιοβάνη να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του από τη Βουλή αλλά και από την Κεντρική Επιτροπή, σε διαφορετική περίπτωση θα τον καρατομούσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Για το ΑΚΕΛ τα ζητήματα διαφθοράς είναι ψηλά στην πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα και ως εκ τούτου η εμπλοκή του Τζιοβάνη θα αποδυνάμωνε την ένταση των πυρών κατά της κυβέρνησης. Συνεπώς, το διαζύγιο με τον Αμμοχωστιανό βουλευτή ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ο Χριστάκης Τζιοβάνης υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία αποδέχθηκε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο ζήτησε και την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο βουλευτής κάνουν λόγο για αβάσιμες κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι μόλις είχαν καταλάβει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ύποπτη, προέβησαν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Εντούτοις, ούτε ο κ. Συλλούρης ούτε ο κ. Τζιοβάννης παρέχουν πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που προχώρησαν στις συναντήσεις με τους συγκεκριμένους μεσολαβητές του «επενδυτή». Παράλληλα, το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποιήθηκαν τους εκθέτει καθώς φαίνεται να υπόσχονται ότι «θα βρεθούν τρόποι» να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα προκύψουν.

Οι κινήσεις του γενικού εισαγγελέα

Σημαντικό κομμάτι στο παζλ των πρωτοφανών εξελίξεων αποτελεί, όπως μεταδίδει το cyprustimes.com, η τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες».

Επικαλούμενος «τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου» ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε «σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε». Ο Γιώργος Σαββίδης συγκάλεσε σύσκεψη, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά την οποία δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει ο Γιώργος Σαββίδης, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα δρομολογήσει και νέες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα πάντως με το cuprustimes.com τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Al Jazeera θα δώσει συνέχεια στην έρευνά του και τις επόμενες μέρες αναμένεται να προβάλει νέα στοιχεία, που αναμένεται ότι θα φέρνουν σε δύσκολη θέση και άλλα πρόσωπα.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Κύπρος για τα «χρυσά διαβατήρια»

Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται, πλέον, η Κύπρος λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε με το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ σχολίασε αναφορικά με το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που εμπλέκει τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και έναν βουλευτή, ότι «παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος von der Leyen ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera