Χτύπημα του Οίκου Moody’s στην τουρκική οικονομία: “Έριξε” 13 τράπεζες

Αμείλικτη στάθηκε η Moody’s με την Τουρκία, αφού υποστηρίζει πως οι αξιολογήσεις για τις καταθέσεις και το χρέος όλων των τουρκικών τραπεζών παραμένουν αρνητικές. Παράλληλη, ο οίκος Moody’s αναφέρει τα αυξανόμενα ρίσκα για την επιβολή capital controls και για κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Συγκεκριμένα, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s την περασμένη εβδομάδα μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ενώ χθες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 13 τουρκικών τραπεζών, θεωρώντας απίθανη μια αναβάθμιση. Παράλληλα, άσκησε έμμεση κριτική στο συγκεντρωτικό στυλ εξουσίας του Ερντογάν.

Το χτύπημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς οι τουρκικές τράπεζες είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να χρηματοδοτήσει τα μεγαλεπήβολα έργα του, να συνεχίσει να παρέχει φθηνά δάνεια στους Τούρκους, αλλά και να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για να συγκρατήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας!

Ποιες τράπεζες μπήκαν στο στόχαστρο

Η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε συνάλλαγμα 12 τραπεζών, τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) και τις εκτιμήσεις μακροπρόθεσμου κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) για 6 τράπεζες. Επίσης, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία για τις καταθέσεις μίας τράπεζας κατά μία βαθμίδα και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για καταθέσεις ξένου νομίσματος για τρεις τράπεζες, κατά δύο βαθμίδες.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών τραπεζών υποχώρησαν σε Caa1. Πρόκειται για τις τράπεζες: Akbank T.A.S. (Akbank), Alternatifbank A.S. (Alternatifbank), Denizbank A.S., HSBC Bank A.S. (Τουρκία), QNB Finansbank A.S. (QNB Finansbank), T.C. Ziraat Bankası A.S. (Ziraat), Türk Ekonomi Bankası A.S. (TEB), Türkiye Garanti Bankası A.S. (Garanti BBVA), Türkiye Halk Bankası A.S. (Halk Bank), Türkiye İş Bankası A.S. (Isbank), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakifbank) και Yapı ve Kredi Bankası A.S. (Yapi Kredi), .

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και εκδοτών 8 τραπεζών επωφελούνται από την ενίσχυση από κυβερνητική υποστήριξη, αντικατοπτρίζοντας τις παραδοχές για πολύ υψηλή ή υψηλή πιθανότητα κρατικής στήριξης. Αυτές οι τράπεζες είναι η Akbank, Export Credit Bank of Turkey A.S. (Turk Eximbank), Garanti BBVA, Halk Bank, İşbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat.