Χρηματιστήρια: Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πληθαίνουν οι εικασίες ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αναστρέψει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές της πολιτικές.

Το πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,71%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,43%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,55%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,62%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 1,49% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,80%.

Ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng αποχώρησε νωρίς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι υπουργοί συνεδριάζουν για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάος της χώρας.

Ρεπορτάζ την Πέμπτη ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 43 δισ. λιρών που περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» της 23ης Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τις μετοχές και τη λίρα σε εκτίναξη.

Η Πέμπτη ήταν μέρα διακυμάνσεων για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η αρχική βουτιά μετά από τον πιο υψηλό από τον αναμενόμενο πληθωρισμό των ΗΠΑ έδωσε τη θέση της σε μια διακύμανση 1.500 μονάδων στη Wall Street που οδήγησε τον Dow να κλείσει 800 μονάδες υψηλότερα.

Στη συνέχεια, οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν άνοδο στη διάρκεια της νύχτας καθώς στο επίκεντρο των επενδυτών δεν βρέθηκε την έκθεση για τον πληθωρισμό και αντ’ αυτού επικεντρώθηκαν στις ελπίδες για μια δημοσιονομική στροφή του Ηνωμένου Βασιλείου και σε περαιτέρω κίνητρα από την κινεζική κυβέρνηση.