Χωρίς ρεύμα για 5 ημέρα εκατοντάδες νοικοκυριά – Οργή και αγανάκτηση των πολιτών

Χωρίς ρεύμα

Η οργή και η αγανάκτηση έχουν ξεπεράσει την αντοχή των πολιτών που παραμένουν χωρίς ρεύμα για πέμπτο εικοσιτετράωρο σε πολλές περιοχές της πρωτεύσας.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον Χολαργό, στου Παπάγου, στο Χαλάνδρι, στην Παλλήνη, στην Παιανία, στα Βριλήσσια και στη Νέα Μάκρη. Είναι σαφές ότι, όσο καλόπιστος και αν είναι κάποιος, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας να συντονίζει τις υπηρεσίες όπου υπάρχει πρόβλημα, προκειμένου τα συνεργεία της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ να μπορούν να προσεγγίζουν τα σημεία που έχουν πέσει κολώνες ή έχουν κοπεί καλώδια.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν το έμψυχο δυναμικό που υπάρχει για να μπορούν να συντονίζουν όλο αυτό που γίνεται» σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε κάθε χιονιά είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων ο κ. Μανιάτης είπε ότι δεν είναι.

«Είχαμε πρόβλημα σε πέντε γραμμές υπόγειων καλωδίων και η επιδιόρθωσή τους είναι πιο δύσκολη. Η λύση είναι συνδυαστική. Χρειάζεται τεχνογνωσία από ανθρώπινο δυναμικό».

Στελέχη του Δήμου Χαλανδρίου λένε ότι ακόμα λαμβάνουν καταγγελίες από πολίτες που δεν έχουν ρεύμα και ζητούν βοήθεια.

«Μέχρι τη νύχτα της Τετάρτης ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε εικόνα της κατάστασης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του δήμου να επικοινωνήσει και να μεταφέρει τα προβλήματα.

Το βράδυ της Πέμπτης στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν ότι όλα τα προβλήματα είχαν αποκατασταθεί, κάτι που δεν ισχύει.

Οι πολίτες μας ζητούν να κινηθούμε νομικά όπως είχαμε και πέρυσι, μετά την κακοκαιρία “Μήδεια”».

Η «βροχή» καταγγελιών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το πολυήμερο σκοτάδι που έχει πέσει σε δεκάδες σπίτια στην Αττική, τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση από τη σφοδρή χιονόπτωση της Δευτέρας, είχαν ως αποτέλεσμα να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου ν’ αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας κοινωφελούς εγκατάστασης.

Τη διενέργεια της έρευνας διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας, με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, αλλά και πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που κατήγγειλαν πως αν και συμπληρώθηκαν τρία 24ωρα και ήδη διανύουν το τέταρτο, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς θέρμανση, σε πολικές θερμοκρασίες.

Αρκετοί μάλιστα από τους ανθρώπους αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αδυνατούν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου.