Χοληστερίνη: Αθώο αυτό το παρεξηγημένο τρόφιμο για την αύξησή της

Χοληστερόλη
Human heart with blocked arteries. 3d illustration

Η μεγάλη αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity εξέτασε τρεις πληθυσμιακές έρευνες και διεπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος

είχαν μικρότερες τιμές τόσο της καλής όσο και της κακής χοληστερόλης, παρόλο που ο δείκτης μάζας σώματος τους ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν γάλα.

Μια περαιτέρω ανάλυση κάποιων άλλων μεγάλων μελετών ανέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης γάλακτος με εώς και 14% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Η ομάδα των ερευνητών υιοθέτησαν μια γενετική προσέγγιση στην κατανάλωση ζωϊκού γάλακτος εστιάζοντας σε μια παραλλαγή του γονιδίου της λακτάσης που σχετίζεται με την πέψη της λακτόζης και τη διάσπασή της.

Η μελέτη ανέδειξε ότι η γενετική αυτή παραλλαγή, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη, ήταν ένας καλός τρόπος να εντοπίσουν τα ατόμα που κατανάλωναν περισσότερο γάλα.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε έπειτα από αρκετές αντιφατικές μελέτες που είχαν προηγουμένως διερευνήσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και των καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες ασυνέπειες στο μέγεθος της δειγματοληψίας, όπως την εθνικότητα και άλλους παράγοντες, η ομάδα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση δεδομένων σε έως 1,9 εκατομμύρια άτομα και χρησιμοποίησε τη γενετική προσέγγιση για να αποφύγει τη σύγχυση.

Ακόμα και στην περίπτωση που τα στοιχεία της UK Biobank έδειξαν ότι τα άτομα με την γενετική παραλλαγή της λακτάσης είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δεν απέδειξε τη σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης γάλακτος και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ή σύνδεση με τα σχετικά του γνωρίσματα όπως τα επίπεδα της γλυκόζης και οι βιοδείκτες της φλεγμονής.

Χοληστερόλη: Αθώο αυτό το παρεξηγημένο τρόφιμο για την αύξησή της