Χιλιάδες οι απλήρωτοι Τούρκοι εργάτες – Σε κατάρρευση ο ιδιωτικός τομέας στην Τουρκία

Η λέξη οικονομικό χάος είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το τεράστιο πρόβλημα που βιώνουν εκατομμύρια Τούρκοι εργάτες, που είναι ήδη απλήρωτοι εδώ και Έξι μήνες, μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες που βιώνουν ακραίες καταστάσεις στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν.

Οι εργαζόμενοι δύο εταιρειών σε Ορυχεία στην Α.Θράκη, δεν έχουν λάβει τους μισθούς εδώ και  6 μήνες, για αυτό και διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα των εταιρειών τους στην περιοχή Malkara στην Α.Θράκη.

Μετά τους απλήρωτους εργάτες στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, τώρα σειρά πήραν οι εργάτες Ορυχείων στην Α.Θράκη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ένας εργαζόμενος στο ορυχείο είπε ότι δεν μπορεί να πάρει τον μισθό και την αποζημίωση του εδώ και 6 μήνες: “Δεν μπορώ να αγοράσω παπούτσια ούτε για τα πόδια μου. Κανείς δεν βλέπει πώς είμαι. Δεν μπορώ να λάβω ούτε τον μισθό μου ούτε την αποζημίωση μου, που μου άξιζε, για έξι μήνες. Τα παπούτσια μου έχουν τρύπες. Πρέπει να ντρέπονται. Θέλουμε να ζήσουμε τα παιδιά μας».

Μιλώντας στη συνέχεια, ένας άλλος εργαζόμενος στο ορυχείο είπε ότι στέλνει το παιδί του στο πανεπιστήμιο δανειζόμενος χρήματα.

Διαμαρτυρόμενος για την εταιρεία, ο εργαζόμενος είπε, “Στέλνω το παιδί μου στο πανεπιστήμιο χάρη στα χρήματα που δανείζομαι από εδώ και από εκεί. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσει έτσι. Θα πρέπει να μας δώσουν τα χρωστούμενα”.

Ένας εργαζόμενος στα ορυχεία παίρνει μέσο μισθό 3 χιλιάδες δολάρια στον κόσμο, ενώ στην Τουρκία είναι 440 δολάρια. Ωστόσο, οι Τούρκοι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα 440 δολάρια.

Ρωσικές δυσοίωνες προβλέψεις για την Τουρκία

Την άποψή του για τη δύσκολη κατάσταση στην Τουρκία εξέφρασε ο γνωστός Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο τουρκικό καθεστώς σε συνδυασμό της πτώσης του τουρκικού νομίσματος, θα επιφέρει πολλά δεινά στην χώρα που τα συνοψίζει ως εξής:

1. Διαδηλώσεις θα γίνονται συνεχώς σε μεγάλες πόλεις. Στις 8 μεγαλύτερες πόλεις από τις 10 της Τουρκίας, η αντιπολίτευση  κέρδισε τις δημοτικές εκλογές, ακόμη και στην Άγκυρα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, της οποίας ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά προμηνύουν μια τεράστια ήττα για το καθεστώς.

2. Οι τουρκικές επαρχίες στηρίζουν τον Ερντογάν, ενώ η χώρα είναι πολύ πιο διχασμένη από τη Ρωσία.

3. Εκτιμάται ότι αν γίνουν μετά από 2 χρόνια οι εκλογές. Η εκλογική υπεροχή της αντιπολίτευσης θα αυξηθεί κατακόρυφα.Αν έρθουν στην εξουσία οι Κεμαλιστές, τότε είναι πιθανά τρομερά αντίποινα κατά του Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζοντας όλα αυτά δεν θα αποχωρήσει και θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει.

4. Η αντιπολίτευση, που μπορεί να έρθει στην εξουσία στην Τουρκία, έχει την αμέριστη συμπαράσταση των  ΗΠΑ και της Ε.Ε.

5. ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να απομακρύνουν τον Ερντογάν, λόγω των καλών σχέσεων με τη Ρωσία.

6. Όλα αυτά είναι σοβαροί λόγοι για να στηρίξει η Ρωσία τον Ερντογάν.

7. Σε 2 χρόνια ο Ερντογάν μπορεί να βρεθεί στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο Λουκασένκο. Εκλογές, διαμαρτυρίες, βία εκατέρωθεν, δυτικές κυρώσεις. Ο Ερντογάν σε μια τέτοια περίπτωση θα λάβει υποστήριξη από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

8. Η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και αυτό θα ενισχύσει πολύ τόσο τη Ρωσία όσο και την Τουρκία.

9. Οι διαμαρτυρίες κατά του Ερντογάν οδηγούν λοιπόν την Τουρκία με αντιφατικό τρόπο προς τη Ρωσία. Τονίζει ο ίδιος.

Ουσιαστικά η γειτονική χώρα οδεύει προς ολοταχώς για εμφύλιο, αφού οι μεν Ισλαμιστές δεν θα παραδώσουν την εξουσία ότι και να γίνει, ενώ η αντιπολίτευση θα κάνει τα πάντα για να διώξει τον Ερντογάν από την εξουσία.

https://rusvesna.su/news/1637801460

https://bianet.org/english/labor/253895-miners-protest-in-thrace-i-cannot-even-buy-shoes