Χιλή: Νέος πρόεδρος ο 36χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς

Ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς, 36 ετών, ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Χιλής για την τετραετία 2022-2026

Πρώην ηγέτης των φοιτητών και πτυχιούχος Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, ο Μπόριτς ορκίστηκε μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κογκρέσο στο Βαλπαραΐσο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το υπουργικό συμβούλιο! Είμαι πολύ υπερήφανος που οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, χάρη στο φεμινιστικό κίνημα. Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι είμαστε υπόχρεοι στον λαό της Χιλής», δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Χιλής, ο Μπόριτς έγραψε επίσης ιστορία επιλέγοντας ένα άνευ προηγουμένου υπουργικό συμβούλιο, γεμάτο με νέους ανθρώπους, φεμινίστριες και περιβαλλοντολόγους.

Ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία της Covid-19, αλλά και της ιστορικής διαδικασίας στη νοτιοαμερικανική χώρα για την αλλαγή του Συντάγματος που χρονολογείται από την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.