Χαρούπι: Η αντικαρκινική τροφή που έχει περισσότερο ασβέστιο και από το γάλα

Τι σχέση μπορεί να έχει το χαρούπι με το χρυσό; Και όμως. Το “κακάο των αρχαίων Ελλήνων”, χάρη σε μια μοναδική ιδιότητα των σπόρων του (το σταθερό τους βάρος), χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού. Έτσι, από το «κεράτιον» που ήταν η αρχαιοελληνική του ονομασία, προήλθε το σημερινό «καράτι» που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού.

Σύμφωνα με το ratpack.gr αν το χαρούπι έχει βρεθεί κάποια στιγμή στο δικό σας πιάτο σας, τότε σίγουρα έχετε εντυπωσιαστεί από την ήπια, ευχάριστη και γλυκιά του γεύση.

Τι είναι το χαρούπι; Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της Χαρουπιάς. Μοιάζει σαν αυτόν της Φασολιάς, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δείτε βίντεο του medNutrition:

Όταν είναι χλωρό, είναι πράσινο, ενώ μετά την ωρίμανσή του παίρνει ένα καφετί χρώμα και γίνεται σκληρό.

Τα χαρούπια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ως ζωοτροφή, αλλά ο καρπός αυτός έθρεψε και πολλούς λαούς σε περιόδους πολέμων και λιμών, όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική του αξία.

Δείτε βίντεο του grigoris frag:

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες πολυφαινόλες και τανίνες.

Δες εδώ τι κάνει το χαρούπι στον οργανισμό σου:

  • Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, τα χαρούπια παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.
  • Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος
  • Τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.