Χάος στη Γερμανία με την απεργία σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους

To συνδικάτο Verdi στο Αμβούργο δήλωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες με όλες τις επηρεαζόμενες εταιρείες προκειμένου να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση σε περίπτωση ατυχημάτων, προσγειώσεων έκτακτης ανάγκης ή μεταφοράς ιατρικής ή ασθενούς

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Γερμανίας σταματούν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης απεργίας, καθώς οι εργαζόμενοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να αγωνιστούν για υψηλότερες αμοιβές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής για 24 ώρες και θα επηρεάσουν επίσης ορισμένα λιμάνια, με τα συνδικάτα μεταφορών και σιδηροδρόμων Verdi και EVG να αναμένουν σοβαρή διακοπή των ταξιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση. To συνδικάτο Verdi απαιτεί αύξηση 10,5% για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Μεγάλα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης συμβούλεψε επίσης τους επιβάτες να αλλάξουν αεροπλάνο για να αποφύγουν τον κόμβο. Τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, περιφερειακά και τοπικά τρένα που λειτουργούν από την Deutsche Bahn και άλλους σιδηροδρόμους θα ακινητοποιηθούν επίσης, δήλωσε η EVG.

“Πολλές συνδέσεις έχουν ήδη ακυρωθεί κάθε μέρα επειδή τα τρένα δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης προσωπικού”, δήλωσε ο επικεφαλής της EVG Μάρτιν Μπούκερτ σε δήλωση την Πέμπτη. “Αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται επειδή οι σιδηροδρομικές και μεταφορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να εξαερώνουν το προσωπικό εάν οι μισθοί δεν αυξηθούν σημαντικά τώρα”.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες αποχωρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας καλύτερες αμοιβές εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ και κρίσης κόστους ζωής. Στη Γαλλία, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις.

Οι διαταραχές στα γαλλικά και γερμανικά αεροδρόμια έπληξαν ιδιαίτερα τον κλάδο ενόψει μιας περιόδου αιχμής των ταξιδιών, με το Πάσχα να πλησιάζει και τους ταξιδιώτες να επιστρέφουν μαζικά μετά από χρόνια περιορισμών covid-19.

Η EVG δεν σχεδιάζει καμία απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, ανέφερε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.